Er is weer een nieuwe coronavariant, Omikron heet deze. Het is eigenlijk de Zuid-Afrikaanse variant, maar we mogen het sinds de Britse variant niet meer naar landen noemen. Trump noemde corona in het begin zelfs het Chinese virus.
Maar we hebben dus weer een nieuwe variant. Wat dat betreft begint dit virus behoorlijk op een ict-oplossing te lijken. Daar verschijnen ook constant nieuwe varianten van. Deze noemen we dan versies of updates. Van deze nieuwe versies is het ook de bedoeling dat ze zich zo snel mogelijk verspreiden. Meestal wordt er bij een nieuwe versie een nieuw nummer aan gegeven. Een kleine update krijgt een nummer achter de punt. Oftewel 2 wordt 2.1. Een grote variant krijgt een geheel nieuw cijfer.
Snuggere gebruikers
Is het een hele dure variant dan wordt er ook nog weleens een cijfertje overgeslagen, dan gaan we ineens van 6 naar 8. De 13 wordt sowieso altijd overgeslagen. Uitzondering hierop is Apple, die blijft gewoon doortellen. Maar dat doen ze omdat ze niet zulke snuggere gebruikers hebben, anders snappen zij het niet meer.
Er wordt niet altijd genummerd, want als de vorige versie nogal een drama was dan krijgt de nieuwe versie niet een nieuw nummer maar wordt er ineens overgegaan op letters of een woord. Zo kregen we ineens Windows XP en Windows Vista. Gaat het vervolgens weer goed dan wordt er gewoon weer genummerd.
Leuke truc
Het is een leuke truc om steeds weer nieuwe versies uit te brengen, hierdoor blijf je namelijk geld verdienen. Er is eigenlijk nooit eens een ict-bedrijf die bij versienummer 26 zegt dat dit de definitieve versie is. Dat de applicatie af is. Niks meer aan doen.
Het zou ook mooi zijn als dit met het virus zou gebeuren. Dat de virologen zeggen dat dit de definitieve variant is. Niks meer aan doen. Of misschien nog één prikje. De versie 2.0.
@Ewout Dekkinga, veel retoriek en een totaal gebrek aan logica. Hoe houd je het vol in de ICT?
Tsja, mijn reacties worden niet door iedereen gewaardeerd maar leg maar eens uit aan iemand die zich niet bezighoudt met ICT wat een bit is. De beroepsdeformatie van definities is communicatief niet effectief doordat we het hebben over iets abstracts. En dus ouwehoerde Jaap van Dissel Nederland in een diepe winterslaap met een verhaal over een jas omdat een spike-eiwit te abstract is.
Laten we zeggen dat er nog een verschil zit tussen technisch lezen en lezen met begrip. Denk bijvoorbeeld aan het begrip WC-eend, buitenlanders zullen het niet begrijpen maar het begrip is voor velen duidelijk door de reclame. Oja, ik had ook spam kunnen noemen wat om reclame gaat maar ik denk dat wel begrepen wordt wat ik bedoel. Zoals dat lezers ook zullen begrijpen dat de slang die zijn eigen staart opeet om te kunnen blijven schrijven met een vork geen resultaat levert.
Ouroboros van Computable heeft het wel over S.M.A.R.T. maar hij faalt in het aanwijzen van de doelen wat in een parlementaire democratie de controlerende en kaderstellende rol uitholt. We kunnen de wetenschap op de troon zetten maar als ik naar de prijs kijk dan voed ik me toch liever niet met de modellen die Eduard Douwes Dekker al de spijs van een ander noemde. One shot, one kill om Flappy in gezamenlijkheid te gedenken.
Vrolijk Kerstfeest Jaap en verslik je niet;-)
Inderdaad, oudlid. iedereen fijn dagen gewenst 🙂