Deelname aan online-examens is niet altijd zonder privacy- en veiligheidsrisico’s. Proctorio, een populair programma voor online-examinering en proctoring, blijkt zo lek als een mandje. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) doet deze Amerikaanse software een inbreuk op studentenrechten. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan het een optie zijn, stelt de bond op de eigen Facebook-pagina.
Om examenfraude tegen te gaan, vereist het gebruik van Proctorio verregaande rechten op de computer. De software vraagt toestemming om toegang te krijgen tot de camera en microfoon van de gebruiker. Op die manier kan Proctorio de examen-deelnemer in de gaten houden. Als die te veel wegkijkt, kan sprake zijn van spieken. Proctorio checkt ook naar welke sites de student tijdens een examen surft. Een student taalwetenschap mag natuurlijk niet Google Translate raadplegen.
Keerzijde van deze controle is dat criminelen die toegang krijgen tot iemands laptop dezelfde rechten kunnen misbruiken. RTL Nieuws vroeg Computest om Proctorio op risico’s te checken. Volgens dit cybersecuritybedrijf is de Amerikaanse software gemakkelijk te hacken. Computest ontdekte een lek die de leverancier inmiddels heeft gedicht. Maar niet uitgesloten wordt dat de kwetsbaarheid door criminelen is misbruikt. Proctorio laat vragen daarover onbeantwoord. Veel universiteiten gebruiken deze software.
Concurrent van Proctorio is het Nederlandse ProctorExam. Dit laatste bedrijf profileert zich specifiek als een Europees bedrijf dat voldoet aan de daar geldende privacyregels.