De Nederlandsche Bank (DNB) gaat de komende twee jaar een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de digitale euro. Dit gebeurt in het kader van het onderzoek dat de Europese Centrale Bank (ECB) naar zo’n munt is opgestart. Na de experimentenfase wil het Eurosysteem tot oktober 2023 alle ins en outs van de digitale euro tegen het licht houden.
De ECB weet nog niet hoe zo’n munt eruit kan zien. Een cryptomunt op basis van blockchain lijkt uitgesloten. Verder is het nog de vraag of er überhaupt een digitale euro komt. Het feit dat nu een uitgebreid onderzoek is begonnen, betekent allerminst dat een besluit is genomen over de invoering van een digitale euro. Het nemen van deze beslissing volgt pas later. Een digitale euro is in elk geval een aanvulling op contant geld, geen vervanging ervan. Aanvankelijk toonde het Eurosysteem weinig animo voor digitaal-centraal bankgeld, maar de lidstaten van de eurozone vrezen dat ze straks achter de feiten aanlopen als bijvoorbeeld Facebook een cryptomunt gaat invoeren.
Functioneel ontwerp
In de komende twee jaar probeert de ECB een antwoord te vinden op de belangrijkste vragen rond ontwerp en verspreiding van een digitale euro. Ook de gebruiksmogelijkheden moeten diepgaand worden onderzocht. Als de digitale munt er ooit komt, moet hij een risicovrije, toegankelijke en efficiënte vorm worden van digitaal-centraal bankgeld. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat een eventuele digitale euro op een soort bitcoin gaat lijken. Cryptomunten op basis van een blockchain kennen een veel te grillig koersverloop. Dat maakt hen ongeschikt als betaalmiddel.
Tijdens de onderzoeksfase concentreert het Eurosysteem zich op een functioneel ontwerp dat uitgaat van de behoeften van de gebruikers. In deze fase wordt er bekeken welke betaalopties de digitale euro moet bieden. Ook de wijze van aanbieding is punt van discussie evenals het businessmodel. Ook wordt bekeken hoe in het ontwerp en de toepassingsregels financiële stabiliteitsrisico’s kunnen worden voorkomen. Verder moet de privacy van de gebruikers zijn gewaarborgd.
Drie Nederlanders
De ECB betrekt niet alleen alle Europese centrale banken bij de onderzoeksfase, maar ook ervaren bankiers. Opgericht is een adviesgroep die uit dertig financiële deskundigen bestaat. De Nederlanders Diederik Bruggink, Gerard Hartsink en Piet Mallekoote alsmede de Belg Etienne Goosse behoren hiertoe.