Het Europees Parlement bindt de strijd aan met de ‘dark patterns’, een verzamelnaam voor slimme trucjes waarmee internetgebruikers worden verleid tot het doen van handelingen die ze normaliter achterwege zouden laten.
De commissie Interne Markt en Consumentenbescherming (IMCO) van het Europees Parlement (EP) wil een verbod op ‘duistere patronen’ die burgers misleiden om online persoonlijke gegevens te ontfutselen. Allerlei foefjes maken dat ze gemakkelijk dingen accepteren die ze helemaal niet willen. Ook worden klanten tot onnodige aankopen verleid. De commissie wil de grootste uitwassen aanpakken.
Bovendien wenst zij strengere regels voor advertenties gericht op minderjarigen. Verder moeten online-platforms transparanter worden over de algoritmes die ze toepassen.
Het EP houdt in januari een plenaire stemming over het voorstel. De commissie streeft naar inpassing van het voorstel in de Digitale Markten Wet (DMA). Doel van deze wet is een veilige online-omgeving creëren. Zo moe de DMA gebruikers onder meer beschermen tegen schadelijke content. Europa wil daarmee de macht van Big Tech beteugelen en online orde op zaken stellen.
Meerderheid
Overigens stemde een meerderheid van het EP gisteren in met deze DMA. Europarlementariër en onderhandelaar Paul Tang is blij: ‘We zijn getuige van de grootste lobby-operatie die Brussel ooit heeft gezien. En toch heeft het parlement vandaag ingestemd met een voorstel dat de marktmacht van tech-conglomeraten drastisch gaat inperken.’
Het veelomvattende voorstel pakt ‘tracking en targeting’ op internet aan. Tang vindt dat een noodzaak: ‘Deze tracking-ads zorgen voor een massale schending van onze privacy. Bovendien gaat het ten koste van traditionele media en het midden- en kleinbedrijf. Van elke euro aan advertenties steken Facebook en Google ruim vijftig cent in hun zak. Ik pleit voor een verbod op tracking-ads. Het is een sterk begin dat we vandaag al besloten hebben dat minderjarigen niet langer als doelgroep ingezet mogen worden.’
Twee andere belangrijke onderdelen waar het parlement het vandaag over eens is geworden, is interoperabiliteit en de aanpak van agressieve overnames. Tang: ‘Interoperabiliteit is een sleutelwoord om de macht van tech-conglomeraten te breken. We breken hiermee systemen open waardoor we voortaan van Signal naar WhatsApp kunnen communiceren.’
In januari starten onder leiding van het Franse voorzitterschap, de inter-institutionele onderhandelingen met de Europese Raad. Naar verwachting treedt de DMA in 2023 in werking.