Voor organisaties is en blijft het een uitdaging om it-ontwikkelingen binnen tijd en budget af te ronden. Al tientallen jaren zoeken organisaties naar methodes die de productiviteit en kwaliteit van het it-ontwikkelproces verbeteren. Ook bij de respondenten van het IT Trendsonderzoek van Supply Value gaat er veel aandacht naar het ontwikkelproces van it, waarbij het veel tot heel veel prioriteit krijgt van 71 procent van de respondenten, goed voor een vijfde plaats in het onderzoek.
Het it-ontwikkelproces omvat de methodologieën, processen en frameworks die organisaties toepassen voor het it-project of -team, variërend van strikt voorgeschreven stappen tot flexibele aanpakken. De traditionele benadering kenmerkt zich als een waterval, waarbij de ontwikkeling een vaste volgorde van opeenvolgende fases volgt. Als gevolg van deze benadering liggen de eindproducten regelmatig niet in lijn met de behoeften van de eindgebruiker, met als gevolg dat ongeveer dertig procent van it-projecten faalt. In reactie op dit probleem kiezen steeds meer teams voor een agile-aanpak, om zo hun producten continu af te stemmen op de wensen van de gebruikers.
Design thinking
Vanwege de behoefte om het it-ontwikkelproces met meer effectiviteit en efficiëntie te laten verlopen, zijn er al alternatieve methodes ontwikkeld en zoeken organisaties elke dag nog naar nieuwe aanpakken. Design thinking is ontstaan als methodiek om de ontwikkeling af te stemmen op de klantwensen door het combineren van creativiteit, inzicht en werkprocessen. Het gaat niet uit van de problemen, maar van het creëren en testen van oplossingen, met name voor situaties waar geen bekende oplossing voorhanden is. Hiervoor maakt design thinking gebruik van methodes en technieken uit de designwereld om it-oplossingen te bedenken die gericht zijn op de ultieme customer journey.
In design thinking werkt men als een architect van grove schets naar de kleinste details. Het begint met het kiezen van een denkraam of frame, binnen dat frame ga je experimenteren en reflecteer je op de uitkomsten. Hierdoor creëer je inzichten die je vervolgens gebruikt voor nieuwe experimenten. Zo krijg je iteratief de best passende oplossing steeds beter in beeld.
Agile by design
Als gedachtegoed ontstaan in de softwareontwikkeling, maar tegenwoordig ook veel gebruikt in andere vakgebieden, heeft agile veel organisaties bereikt. Agile is gericht op de frequente feedback van eindgebruikers om de gewenste resultaten te kunnen bereiken. Hiervoor splitst agile een project op in kleinere taken die samen het eindproduct van het project vormen. In verschillende iteraties worden de taken onderling geprioriteerd, uitgewerkt en gerealiseerd. Na elke iteratie worden de tussenresultaten opgeleverd, gepresenteerd en getest om op die manier te borgen dat het resultaat kwalitatief voldoet aan de verwachtingen van de eindgebruiker. Het voordeel van deze aanpak is dat er een sterke focus ligt op het voldoen aan de wensen van de eindgebruiker, wat ertoe leidt dat het eindresultaat effectief wordt opgeleverd.
Cruciaal voor een succesvolle toepassing van agile by design is een backlog die goed is uitgewerkt en geprioriteerd door een product owner die sterk in de schoenen staat. Andere succesfactoren zijn dat een projectteam toegewijd bezig is met het project, dat communicatielijnen kort zijn en het team elkaar aanvult. Met name in ontwerpprocessen is agile goed toepasbaar door de sterke focus op het betrekken van de eindgebruiker. Gecombineerd met de iteratieve aanpak waarin functionaliteiten in kleinere stukken worden ontworpen, gerealiseerd en opgeleverd, kunnen organisaties met een agile-aanpak sneller it-oplossingen ontwikkelen en makkelijker feedback verzamelen van de eindgebruiker.
Devops
Complementair aan de agile-aanpak combineren organisaties hun development met operations, wat resulteert in devops. Deze methode is gericht op het verkorten van de cyclusduur van softwareontwikkeling en realiseert continuous delivery door voorheen gescheiden rollen bij elkaar te plaatsen in teams. Devops wordt gekenmerkt door gedeeld eigenaarschap van teams en rollen over de verschillende fases van softwareontwikkeling. Ook typeert devops zich door de geautomatiseerde workflows.
Succes van de toepassing van devops valt of staat met de cultuur. De benodigde samenwerking begint met de zichtbaarheid van en tussen teams. Teams en rollen dragen niet enkel eigenaarschap over de ontwikkelfases die belangrijk zijn voor hun eigen rollen, maar ook over alle andere fases uit de ontwikkelcyclus. Verder zijn devops-teams gebouwd op korte releasecycli door flexibel te werken en staat continu leren centraal: snel leren van fouten en dit direct integreren in de werkprocessen om zo doorlopend te verbeteren.
Vernieuwende trend
Door de snel veranderende omgeving passen organisaties vaker vernieuwing van het it-ontwikkelproces toe. Inmiddels maakt al meer dan de helft van de organisaties gebruik van de agile-methodologie en afgelopen jaar gaf meer dan zeventig procent van de respondenten veel tot heel prioriteit aan het vernieuwen van het it-development.
‘Ook dit jaar zien we een grote belangstelling voor deze vernieuwende trend’, aldus Jurriaan Vogel, consultant bij Supply Value. Maar liefst 86 procent van de respondenten is redelijk bekend met de vernieuwing van het it-ontwikkelproces, waarbij 11 procent zichzelf zelfs als expert beschouwt. Ook krijgt de trend veel tot heel veel prioriteit van 71 procent van de respondenten, wat vergelijkbaar is met vorig jaar. Desondanks zakt vernieuwing van het it-development een plek in de ranglijst, wat toe te wijzen is aan de verdere opkomst van digitale transformatie.
Bijsturen
‘Zowel organisaties als de samenleving maken in een steeds hoger tempo (digitale) transformaties door’, vervolgt Vogel. ‘Om deze ontwikkelsnelheid bij te houden, passen organisaties in toenemende mate vernieuwing toe in het it-ontwikkelproces. Dit is met name gericht op flexibiliteit. Het toepassen van een iteratieve aanpak blijkt de sleutel tot succes om in samenwerking met de eindgebruiker frequent functionaliteiten op te leveren, te testen, aan te passen en de volgende functionaliteit op te pakken. Steeds focus hebben op de meest waardevolle functionaliteit geeft de mogelijkheid om bij te sturen zonder re-work of verlies van snelheid.’
Binnen deze vernieuwing van het it-ontwikkelproces zijn volgens Vogel verschillende toepassingen in gebruik. ‘Agile is een veelvoorkomende toepassing die veel bekendheid geniet en een brede toepasbaarheid heeft. Ook devops is een toepassing die meer en meer terugkomt, waarbij teams op interdisciplinaire wijze met elkaar en anderen samenwerken. Verschillende situaties kunnen om andere toepassingen vragen, alhoewel de ene toepassing de andere niet hoeft uit te sluiten. Daarbij is design thinking een toepassing die helpt wanneer je dieper in de (onbekende) wensen van een gebruiker wilt duiken, terwijl de wat oudere projectmanagementmethode prince2 van toegevoegde waarde is voor het afleggen van verantwoording naar een bestuurlijk niveau. Bekijk daarom voor alle onderdelen van het project wat het gewenste resultaat is, hoe je dit denkt te bereiken en kies vervolgens een passende methodiek of combinatie.’
Citizen development
Tot slot neemt het belang van it toe, terwijl het tekort aan it-personeel groeit. Uit het IT Trendsonderzoek van Supply Value blijkt dat organisaties die hiermee worstelen een oplossing kunnen vinden in citizen development, waarbij ook niet-it’ers it-oplossingen zullen ontwikkelen.
In deze tijd van internationalisering (werken over grenzen heen en met allerlei nationaliteiten) en digitale transformatie, waarbij het volgens de experts vooral om processen en mensen draait, gaat het dus primair om de soft skills van iedereen, waarbij wat mij betreft culturele competentie en interculturele communicatie (inclusief een voor iedereen begrijpelijk Engels) voorop staat. Zie mijn eBook bij Bookboon.
Wordt onderhand wel een beetje ordinair zo, bert.
Zeker Dino maar de redactie handhaaft ook niet de eigen regels, laatste zin is de commerciële uiting welke verwijderd moet worden.
Overige zinnen zijn een mening welke misschien enige geopolitieke bijstelling behoeft want werken over grenzen heen met allerlei nationaliteiten stuit tegenwoordig op problemen. En dan heb ik het niet alleen over Russische ontwikkelaars die persona non grata zijn geworden door sancties maar ook over de argwaan aangaande Chinezen. Spionage is tenslotte een reëel probleem geworden omdat citizen developers zich met de nieuwste trend van datagedreven nieuwsgierigheid toegang verschaffen tot digitale residu’s welke om de bonnetjes en de foto’s van ongestructureerde data gaan. Vertrouwen is goed maar controle is beter want wat betreft de mens voorop is eigen volk eerst een echo van nationalisme door een doorgeslagen globalisering.
Ha ha ha ik moest hard lachen… enigszins sarcastisch dacht ik bij ‘supply value’ eerder aan ‘stuurt flinke rekening’. waarom zou ik nu toch die gedachten hebben?