Saxion Hogeschool stelt een onderzoek in naar de wetenschappelijk integriteit van lector blockchain Jan Veuger. Gedurende dat onderzoek legt Veuger zijn werk voor de hogeschool neer. Dat is gemeld na verdenkingen van plagiaat in meerdere publicaties waaraan de lector blockchain zijn naam heeft verbonden.
In een intern bericht, waarin om privacyredenen de naam van de lector niet wordt genoemd, kondigt de hogeschool een extern onderzoek aan. Dat gebeurt door de Commissie Wetenschappelijke Integriteit, die bestaat uit leden van vijf hogescholen die nagaan of er sprake is geweest van ‘integer praktijkgericht onderzoek’.
De zaak kwam aan het licht nadat de hogeschoolkrant SaxNow onderzoek deed naar mogelijke copyrightschendingen door Jan Veuger, het publiceren van (bachelor)scripties in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het herpubliceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met de omstreden zelfbenoemd cyberdeskundige Rian van Rijbroek.
In een uitgebreid artikel zet Saxnow de verdenkingen en achtergronden uiteen. Het gaat om meerdere studenten die klagen dat hun werk deels is overgenomen of zonder toestemming is aangepast, hergebruikt of gepubliceerd.
Twijfels
Ook zijn er volgens Saxnow vraagtekens over de expertise van de lector. Veuger was tot hij in 2019 werd benoemd tot lector blockchain bij Saxion actief als lector maatschappelijk vastgoed aan de Hanze Hogeschool. Vanaf 2017 startte hij met publiceren over blockchain, voornamelijk over vastgoedonderwerpen. Twee jaar later wordt hij aangenomen als blockchainlector bij Saxion. Critici vragen zich af of Veuger wel een autoriteit op zijn vakgebied is en voldoet aan de eisen die door de hogeschool aan een lectoraat worden gesteld.
Veuger wordt ook in verband gebracht met de omstreden zelfbenoemd cyberdeskundige Rian van Rijbroek. Hij schreef een aanbeveling voor haar boek ‘Unhacked’. Dat werd gepresenteerd nadat eerder een boek van Van Rijbroek en Willem Vermeend uit de handel was gehaald om plagiaat. Volgens Veuger is ‘Unhacked’, dat door andere critici met de grond gelijk was gemaakt, ‘een ‘praktisch’ en ‘deskundig’ boek dat een bijdrage aan de discussie over cybersecurity en de rol van blockchain levert.’ Het werk is volgens hem ‘bruikbaar’ voor studenten, onderzoekers en het bedrijfsleven.
‘blockchain, voornamelijk over vastgoedonderwerpen’, dat had toch wel iemand moeten doen twijfelen bij Saxion hogeschool.
De expertise van de omstreden lector blijkt gebakken lucht, dat past op zich wel weer prima bij het onderwerp blockchain.