Amazon Web Services (AWS) sluit zich aan bij een nieuwe techcampus in de voormalige koepelgevangenis van Haarlem. Op die plek met de naam CupolaXS start in januari 2022 op de derde etage een kennis- en innovatiecentrum voor het mkb. AWS krijgt er een eigen ruimte in een voormalige cel. Het is de eerste aanbieder van clouddiensten die zich bij het initiatief aansluit.
CupolaXS wordt een verzameling van internationale en lokale bedrijven die zich richten op innovatie en digitalisering in het mkb. Eerder meldde het innovatiecentrum dat Rabobank (fintechlab) en Iron Mountain er ook een ruimte gaan huren.
In 2022 gaat AWS zowel ter plekke als virtueel ondernemers ondersteunen. Die kunnen persoonlijk of virtueel een afspraak inplannen met bijvoorbeeld een accountmanager, consultant of solution architect van AWS. Die geeft tijdens een sessie bijvoorbeeld advies over de inzet en het gebruik van clouddiensten voor specifieke scenario’s, workloads en applicaties.
AWS werkte ook mee aan een Digitaliseringswijzer. Dat is een online vragenlijst die ondernemers en directeuren meer inzicht moet bieden in het niveau van digitalisering van hun bedrijf en wat er nodig is om de digitale transitie te versnellen. CopulaXS organiseert ook masterclasses voor managers op directieniveau (c-level). Daarin krijgen ze handvatten om beter leiding te geven aan de digitale transitie van hun organisatie.
Tot slot zijn er zeker vier keer per jaar sessies over onderwerpen die aansluiten bij de digitale transformatie van het mkb, zoals machine learning en data analytics. Naast algemene sessies is er dus ook ruimte voor persoonlijk advies aan ondernemers.
AWS Benelux
AWS is wereldwijd betrokken bij allerlei opleidingsprogramma’s en startupinitiatieven, maar volgens Angelina Best van Kampen, verantwoordelijk voor het mkb-segment bij AWS Benelux, is deze plek in de Haarlemse koepel de eerste plaats waar AWS specifiek de focus legt op advies, contact en bijeenkomsten voor middelgrote en kleine bedrijven.
Vlak voor kerst staart er nog een rondleiding met bouwhelm gepland, maar vanaf januari moeten de deuren officieel opengaan voor publiek. Directeur van CupolaXS Mike Rijkers: ‘Op de plek waar je vroeger kwam als het mis was, kun je nu aan je toekomst werken.’ Volgens hem is er een bijzondere plek ontstaan waar cultuur, bedrijven, innovatie en inspiratie samenkomen.
De koepel
De voormalige Haarlemse koepelgevangenis, ook wel de Koepel genoemd, is de laatste jaren ingrijpend verbouwd. Naast het innovatiecentrum voor het mkb zijn er onder meer een bioscoop, horecagelegenheid, bibliotheek en studieruimten gevestigd. Er zijn ook allerlei hogescholen, universiteiten en opleidings- en trainingsinstellingen die zich aansluiten bij de innovatiehub, zoals het AI Lab van de Hogeschool van Amsterdam.
In de directeurswoningen komen een restaurant en een boetiekhotel. Via de centrale ingang op de begane grond is de koepel tijdens openingsuren vrij toegankelijk voor publiek.
In 2016 verloor het in 1901 geopende gebouw zijn functie van gevangenis. Het gebouw bevatte vierhonderd cellen verdeeld over vier verdiepingen. Na de sluiting van de gevangenis is het gebouw aangekocht door de gemeente en verkocht aan Stichting Panopticon. Die heeft het gebouw en het omliggende terrein herontwikkeld.
De koepelgevangenis is een rijksmonument. Naast Haarlem hebben ook Arnhem en Breda een koepelgevangenis. Ook deze gebouwen hebben een nieuwe functie gekregen.