Wat heeft dit te maken met verkopen van boeken?. Dat was de algehele reactie toen Amazon ruim vijftien jaar geleden zijn Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) voorstelde, een aanzet tot wat cloud computing vandaag is.
Geen enkel bedrijf heeft de voorbije vijftien jaar zo’n impact gehad op zakelijke it dan Amazon met zijn Amazon Web Services (AWS). Maar de strijd is nog niet gestreden. En AWS zal onder meer met deze vijf uitdagingen moeten afrekenen.
1. Voorsprong behouden, data verwelkomen
Covid-19 en cloud geven AWS blijkbaar de wind in de zeilen. In het voorbije kwartaal liet het bedrijf een groei van 39 procent zien in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De vraag van klanten blijkt opnieuw te versnellen. Qua jaaromzet geeft AWS vandaag al historische techgiganten als HPE, Cisco en Oracle het nakijken.
Natuurlijk is er concurrentie. Microsoft en Google investeren volop, ook in België met hun datacenters. Maar met een marktaandeel van een derde in de wereld van cloudinfrastructuur is AWS per definitie marktleider in dat segment. AWS is de it-afdeling van de 21e eeuw, zeker als het om infrastructuur gaat. Elk groot it-bedrijf heeft de operationele modellen overgenomen die het heeft ontwikkeld en verdedigd. En het AWS-aanbod is intussen breed met onder meer ook ai, machine learning, ontwikkeltools, serverless, containers, databanken, IoT, virtual reality en natuurlijk Graviton: een eigen chipset. Dat allemaal maakt hun aanbod behoorlijk end-to-end.
Op de vorige (virtuele) editie van Re:Invent duurde de keynote van ex-ceo Andy Jassy ruim drie uur. Zoveel tijd had hij nodig om alle aankondigingen te overlopen. Bij de editie van 2021 gebeurde dat meer gespreid over diverse presentaties. ‘Het tempo aan innovatie dat het bedrijf ten toon spreidt met nieuwe aankondigingen is hoog’, stelt Peter Timmermans, hoofd cloudtechnologie en on-premise management reisgroep TUI, die geleidelijk zijn eigen datacenters afbouwt en resoluut opteert voor AWS.
Heel wat bedrijven volgen het voorbeeld van TUI. Vorig jaar raakte bekend dat jobsite Indeed maar liefst 30 petabyte aan data overhevelde naar een AWS-datacenter. Dergelijke deals stuwen AWS vooruit.
2. Grote klanten, verticale toepassingen
De voorsprong van AWS komt voort doordat het met zijn ‘computing on demand’-model jarenlang zijn eigen markt kon creëren en uitbouwen. ‘Onze concurrenten reageerden traag. Eerst beweerden ze dat cloud computing niet echt kon bestaan. Vervolgens was het zogezegd alleen iets voor start-ups. Daarna was het niet geschikt voor bedrijfskritieke toepassingen. Jullie klanten hebben hun ongelijk bewezen’, zo begon de nieuwe ceo Adam Selipsky zijn keynote op Re:Invent. Schoolvoorbeeld is natuurlijk Netflix, dat dvd’s met de (papieren) post verstuurde voordat het ging pionieren met elastische computing, opslag en netwerken van AWS.
Op de gebruikersconferentie van dit jaar bleek duidelijk dat het bedrijf verder de weg inslaat van kritiek toepassingen. Grote namen en AWS-klanten als Goldman Sachs, 3M, Nasdaq en Volkswagen passeerden de revue. Opvallend is ook dat AWS meer en meer de verticale kaart trekt, gericht op bepaalde sectoren. ‘Elke industrie wordt geraakt door de cloud’, aldus Selipsky. ‘Wij stemmen onze diensten verder af op sectorspecifieke gebruikssituaties.’
3. De uitwedstrijd van hybrid cloud (en lokale zones)
Veel bedrijven, en dus ook (potentiële) AWS-klanten kiezen voor het beste van twee werelden: de publieke cloud in combinatie met eigen toepassingen, on premise of in een private cloud. Want niet iedereen gaat enkel voor de publieke cloud. Elke cloud provider biedt intussen een aanbod rond hybrid cloud. Bij AWS is dat AWS Outpost. Maar er is ook nog Azure Stack Hub, Google Anthos en IBM Cloud Satellite om de belangrijkste op te sommen. Elk van hen is in wezen een uitbreiding van hun publieke cloud-aanbod in uw eigen omgeving.
Met AWS Outpost biedt AWS een volledig beheerde service. AWS levert vooraf geconfigureerde hardware en software af voor uw eigen datacenter of co-locatieruimte. Of zoals de voormalige AWS-ceo Andy Jassy het bij de introductie omschreef: ‘Klanten zullen racks bestellen met dezelfde hardware die AWS in al onze regio’s gebruikt, met software met AWS-diensten erop.’ Deze diensten omvatten onder meer EC2-instances, EBS-opslagvolumes, Amazon ECS en Amazon EKS-clusters voor containergebaseerde applicaties. Maar met de hybrid cloud speelt AWS een uitmatch. Of toch in een meer concurrentiële omgeving, waar ook toepassingen als OpenStack en partijen als IBM/Red Hat en Dell opduiken.
Ook edge computing speelt hierbij een rol. Op Re-Invent 2021 gaf cto Werner Vogels tijdens zijn keynote mee dat AWS bouwt aan meer mogelijkheden om computerkracht en opslag aan de rand (edge) aan te bieden. Vogels legde uit hoe AWS zijn ‘local zones’ aan het uitbouwen is, wat de reikwijdte en het bereik van cloud verder moet optimaliseren. Het gaat hier om lokale datacenters die deel uitmaken van een bredere regio van datacenters. AWS bouwde eerder al dergelijke zones in de VS, maar gaat nu ook investeren in andere continenten. Ook Benelux krijgt zo’n lokale zone.
4. Multi-cloud: als anderen willen meespelen
Kiezen voor één cloudleverancier (AWS zelf dus) is de absolute voorkeur voor AWS. In geen enkele keynote op Re:Invent werd op uitgebreid ingegaan op het multicloud fenomeen, waarbij je diverse cloudproviders (lees: concurrenten) aan mekaar koppelt. Al is dat bij bepaalde (grote) bedrijven wel steeds meer de strategie. Of vaak gewoon realiteit. ‘Een doorsnee bedrijf heeft in de praktijk al snel af te rekenen met meerdere cloudleveranciers’, erkent ook Peter Timmermans van Tui, die zelf resoluut de kaart van AWS trekt. ‘Wij gebruiken ook Microsoft Azure, vanuit onze workplace. En Google vanuit hun web analytics. Maar voor ons is AWS wel de significante cloudprovider. Eigenlijk de enige waar wij een hechte relatie mee hebben.’
5. War for talent: opleiding voor miljoenen
De laatste uitdaging geldt voor de ganse sector: het tekort aan it-krachten is gigantisch. Een onderzoek van Red Hat plaatste dat tekort voor het eerst bovenaan een de grootste hindernis voor digitale transformatie. Ook Timmermans ziet bij Tui Groep de it-vacatures soms moeilijk ingevuld raken.
Maar de uitdaging is universeel, ook voor techgiganten zelf. Het is ook in dat licht dat AWS zijn ambitie herhaalde om tegen 2025 aan 29 miljoen wereldburgers de mogelijkheid te hebben gegeven om hun technische vaardigheden te verbeteren met gratis opleidingen rond cloud computing en machine learning. We zullen ze allemaal nodig hebben.