Blockchaintechnologie ontwikkelt zich steeds verder. Maar hoewel er meer use-cases ontstaan, krijgt deze trend nog niet veel prioriteit. Uit het IT Trendsonderzoek van Supply Value blijkt de markt aankomend jaar nog geen grote verwachtingen te hebben van blockchain. Een kwart geeft aan veel tot heel veel prioriteit aan deze trend te geven, terwijl het voor bijna 44 procent weinig tot geen prioriteit krijgt. De achterblijvende prioriteit resulteert dan ook in een achtste plek in het IT Trendsonderzoek 2021.
Blockchain groeit langzaam in bekendheid en prioriteit, maar krijgt nog geen extra belang van organisaties. Het neemt daarom plaats 8 in het IT Trendsonderzoek van Supply Value in. Blockchain blijft nog wachten op de grote doorbraak, maar begint wel voorzichtig te groeien in bekendheid bij het grote publiek.
De hype voorbij
Blockchaintechnologie maakt kortgezegd een decentrale, efficiënte, betrouwbare en veilige uitwisseling van digitale informatie mogelijk. In potentie heeft blockchain grote invloed op de manier waarop we werken en is het in staat deze manier te transformeren. Blockchaintechnologie wordt dan ook wel de nieuwe of vierde digitale revolutie genoemd. Hoewel je zou kunnen zeggen dat blockchain zich nog moet bewijzen, is het volgens velen de hype allang voorbij. Toenemende adoptie van cryptocurrencies, die van de blockchaintechnologie gebruikmaken, dragen bij aan de bekendheid van die technologie, met Bitcoin en Ethereum voorop. Maar denk hierbij ook aan slimme contracten en transactieafhandeling die met de blockchaintechnologie zijn op te zetten en plaatsvinden.
Innoveren met blockchaintechnologie is belangrijk om de concurrentiekracht van Nederland en bedrijven duurzaam te versterken en daarmee bij te dragen aan het welzijn van de samenleving. Eigenlijk in alle sectoren waar sprake is van administratie tussen en binnen ketens kan blockchain substantiële invloed hebben. Blockchain creëert in feite vertrouwen in toepassingen bij digitale informatietransacties, ook tussen partijen die elkaar zelf niet van nature vertrouwen. Eén van de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan, is het doorgronden van de mogelijkheden en de impact van blockchain en daar sturing aan geven. Op de vraag hoe blockchain zich ontwikkelt, staat één antwoord vast: behoorlijk snel.
Niet te hacken
Blockchain wordt vaak gezien als een real-time, onveranderlijk register van transacties en eigendommen. De technologie is gebouwd op basis van open source. Het is in feite een betrouwbaar, bijna niet te hacken register met transacties en informatie over wie eigenaar van wat is. Denk aan een database waarin informatie in blokken is opgeslagen. Deze blokken, kunnen op afzonderlijke, wereldwijd verspreide computers worden gekopieerd en gerepliceerd. Ze zijn allemaal identiek en worden met elkaar gesynchroniseerd. Als iemand data toevoegt of verwijdert, wordt de informatie overal gewijzigd.
Al deze locaties zijn net zo veilig als een online bankportaal: bijna niet te hacken. Dit in tegenstelling tot de marktplaatsen waar bitcoins verhandeld worden. Deze marktplaatsen blijken soms wel kwetsbaar te zijn voor aanvallen van hackers. Blockchaingrootboeken kunnen diverse documenten bevatten, zoals leningen, verklaringen van grondeigendom en ladingsbrieven. Kortom, alles wat een bepaalde waarde met zich meedraagt kan worden gedeeld in een omgeving met meervoudige verificatie die perfect is om informatie real-time en op een veilige manier te delen.
Blockchain as a service
Blockchain as a service (baas) neemt het blockchainplatform met gedistribueerd grootboek op in het cloudgebaseerde softwareleverings- en licentiemodel. Dat wordt steeds populairder bij bedrijven die kosten willen besparen en tegelijkertijd de veiligheid en efficiëntie willen vergroten. Baas voorziet in de verantwoording, transparantie en beveiliging van blockchain zonder dat interne resources van de gebruiker als node nodig zijn, aangezien serviceproviders het baas-netwerk in de cloud onderhouden.
Met deze technologie is vaak ook geen intermediair meer nodig, wat geld bespaart en meer geld oplevert. Dankzij blockchain kunnen ondernemingen op een rechtstreekse manier veilige transacties valideren en uitvoeren. Voor transacties zijn niet langer advocaten, bankiers, bemiddelaars, notarissen en andere tussenpersonen nodig. Bovendien worden transacties interactiever, omdat iedereen in de keten wijzigingen kan aanbrengen, die vervolgens door anderen worden bekeken en gevalideerd.
Uiterst moeizaam te voorspellen
Omdat de blockchaintechnologie vordert, ontwikkelen use cases zich ook. Tegelijkertijd blijkt uit het IT Trendonderzoek dat respondenten nog nauwelijks bezig zijn met de blockchaintechnologie. Slechts 25 procent van de respondenten geeft aan dat blockchain aankomend jaar veel tot heel veel prioriteit gaat krijgen en ruim 41 procent van de respondenten heeft nog weinig tot geen kennis van de technologie.
De toepassingsmogelijkheden van blockchain zijn nog lang niet uitgekristalliseerd. De geschiedenis leert dat effecten en toepassingsrichtingen van disruptieve technologische ontwikkelingen zich uiterst moeizaam laten voorspellen. Recent zijn er veel clusterontwikkelingen rondom de blockchain gerealiseerd, die de beperkingen van blockchain kunnen ondervangen, zoals het Lightning Network dat de snelheid van blockchaintransacties substantieel verhoogt, waarvan vooral de financiële sector profiteert . Maar ook in sectoren zoals energie, logistiek, agrifood en de zorg wordt er geëxperimenteerd met blockchainmogelijkheden.
Verwachtingen
Uit het IT Trendsonderzoek blijkt dat respondenten aankomend jaar nog geen grote verwachtingen hebben van blockchain. Slechts 25 procent geeft aan veel tot heel veel prioriteit aan deze trend te geven, terwijl het voor bijna 44 procent weinig tot geen prioriteit krijgt. Tegelijkertijd zien we de technologie zich steeds verder ontwikkelen, zowel in use cases als onder de respondenten. Vorig jaar gaf nog geen 42 procent van de respondenten aan minstens redelijk bekend te zijn met technologie, inmiddels is dat al gestegen naar ruim 58 procent. Ook de prioriteit van blockchain bij respondenten stijgt, alhoewel nog steeds beperkt, van circa 13 procent naar 25 procent van de respondenten. Hiermee groeit het belang dat respondenten hechten aan de trend blockchain, maar nog onvoldoende om te stijgen ten opzichte van de andere trends.
Grote doorbraak
‘Blockchain is meer dan een bubbel: cryptocurrencies kunnen overgewaardeerd zijn, maar de technologie erachter, de blockchain, wordt op steeds grotere schaal toegepast’, verduidelijkt Eric Tolhuisen, consultant bij Supply Value. ‘Gezien het open source-karakter van de technologie zijn er naar schatting tienduizenden ontwikkelaars wereldwijd betrokken bij blockchain. Lightning Network is een voorbeeld van de technologische verbeteringen die aan de blockchaintechnologie in 2021 zijn toegevoegd. De onvolkomenheden in de blockchaintechnologie wegnemen zou een grote doorbraak kunnen bewerkstelligen.’
Verder is de toegevoegde waarde van blockchain in combinatie met smart contracts volgens Tolhuisen inmiddels algemeen onderkend. ‘Vooral in de financiële sector en in sectoren waar smart contracts gebruikt kunnen worden, toont blockchain nog steeds veel potentie. Het is daarom aan te bevelen om te investeren in kennis en begrip van blockchain. Daarbij is en blijft het van belang om te starten vanuit de problemen en behoeftes van het bedrijf en de partners in waardeketens.’
Mainstream
De vele voordelen van blockchain zijn volgens Tolhuisen grofweg te categoriseren naar drie domeinen die aansluiten op de gegeven definitie van de blockchain: permanentie, transparantie en integriteit. ‘De blockchain kent ook critici die de voordelen ten opzichte van de status quo betwisten. Zo zou de blockchain in theorie tot gewenste voordelen kunnen leiden, maar wordt de praktische invulling daarvan onderschat. Veelgenoemde argumenten zijn complexiteit, twijfel rondom het waarborgen van privacy (AVG), toenemende energiekosten voor het toevoegen van transacties in de keten, gebrek aan benodigde uniforme infrastructuur en consensus over algoritmen bij smart contracts. Bij de totstandkoming van technische oplossingen voor deze uitdagingen zou de blockchaintechnologie inderdaad mainstream kunnen worden.’