Sinds begin 2020 staan twee onderwerpen op vrijwel elke directieagenda: slimme supply chain en meer rekening houden met het milieu, plus de samenhang daartussen. Covid-19 en klimaatverandering zijn de drijfveren. Wat bijdraagt aan het behalen van doelen op dit gebied, is de deskundige inzet van data.
De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat de leveringsketens zwakheden bevatten en de vraag ligt voor de hand of het wenselijk is zoveel spullen heen en weer te slepen over de aardbol. Een dwarsliggend schip in het Suezkanaal legde ook een kwetsbaarheid aan de dag. Dat het klimaat verandert door menselijk ingrijpen, is inmiddels algemeen aanvaard.
Joris Schoonis, managing director Benelux bij Google Cloud, ziet dat bedrijven drukdoende zijn hun supply chains duurzaam in te richten. Met behulp van data en kunstmatige intelligentie (ai) optimaliseren ze de leveringsketens en dringen tegelijk afval terug. Hij komt met het voorbeeld van supermarktketen Carrefour dat SAP Hana in de Google Cloud draait. ‘Dit maakt het mogelijk om vrijwel realtime in de gaten te houden hoe de versproducten in de winkels lopen. Zij gebruiken een analytics-omgeving, gekoppeld aan hun supply chain. Als zichtbaar is dat in een bepaalde winkel de prei niet hard genoeg gaat, dan gaat er een signaal naar de winkel om de prijs te verlagen. Dat is immers altijd beter dan uiteindelijk weggooien. Zo dringt Carrefour de hoeveelheid afval terug.’
Palmolie
Unilever worstelt al jaren met ontbossing en verlies aan biodiversiteit als gevolg van de aanleg van palmolieplantages. Het gebruik van palmolie op deze manier strijdt met het duurzaamheidsstreven van de voedingsfabrikant. Ondanks de inzet van Unilever om de palmenteelt te verduurzamen, blijkt het bijzonder lastig om leveranciers hun afspraken te laten nakomen.
In september vorig jaar zijn Unilever en Google Cloud gaan samenwerken om de productie van palmolie te veranderen. Als eerste stap werken de twee bedrijven samen aan de eerste commerciële toepassing van Google Cloud en Google Earth Engine voor duurzame inkoop van grondstoffen. Door de kracht van cloud computing te combineren met satellietbeelden en ai bouwen de twee bedrijven aan een meer holistisch beeld van de bossen, watercycli en biodiversiteit die Unilevers toeleveringsketen doorkruisen – wat de standaarden voor duurzame inkoop voor leveranciers verhoogt en Unilever dichter bij haar doelstelling brengt om ontbossing te stoppen en de natuur te regenereren.
Waterfabriek
Volgens Schoonis werkt Google Cloud niet alleen bij klanten aan een groenere wereld. De onderneming bekijkt ook het eigen functioneren met een duurzaamheidsbril. ‘Wij zijn sinds 2007 koolstofneutraal, maar we mikken nog hoger. Doel is om in 2030 in onze datacenters op koolstofvrije energie te draaien. Bovendien delen we technologie, methoden en financiering om organisaties over de hele wereld in staat te stellen over te stappen op meer koolstofvrije en duurzame systemen.’
De datacenters worden gekoeld met water. ‘Nu doen we dat nog met drinkwater, maar dat is natuurlijk een verspilling. Daarom hebben wij partijen bij elkaar gebracht in Groningen om industriewater dusdanig te zuiveren dat wij het kunnen gebruiken voor koeling.’
In het Groningse dorp Garmerwolde is april 2021 een grote waterfabriek in gebruik genomen die gaat leveren aan industriële bedrijven in de Eemshaven, te beginnen met het datacenter van Google. De techgigant speelde een belangrijke rol als partner bij de totstandkoming van de waterfabriek. Google investeerde ruim 45 miljoen euro in het project, ongeveer de helft van het totale budget.
Ecosysteem
Schoonis zegt dat zijn consultants helpen leveringsketens te optimaliseren, te verduurzamen, maar ook beter te beveiligen. ‘Security moet je van begin tot eind op orde hebben. Alle bedrijven zijn onderdeel van een ecosysteem en alles raakt elkaar. De beveiliging is zo goed als de zwakste schakel in dat ecosysteem het heeft geregeld. We hebben onlangs een rondetafelgesprek met klanten gehouden en dan blijkt dat iedereen zich bewust is van de kwetsbaarheden. De schrik zit er goed in, na alle verhalen over ransomware en spionage. Bij Google Cloud zit security ingebakken. Gelukkig beschikken wij over de expertise die daarvoor nodig is.”
Unlock digital
It-dienstverlener Vanenburg, dat zichzelf omschrijft als gids naar Industrie 4.0, helpt ondernemingen hun it-oplossingen voor productie, distributie, supply chain en gezondheidszorg te moderniseren.
Vanenburg hield op 18 november een webinar (FutureVibe 2021: Unlock digital) over de modernste technische ontwikkelingen. Oorspronkelijk bedoeld als fysieke bijeenkomst, hebben de coronamaatregelen ertoe geleid dat het een streaming-gebeurtenis werd.
Een van de sprekers was Louisa Loran. Zij is head of supply chain & logistics industry solutions EMEA bij Google Cloud. Daarvoor heeft zij ruim zes jaar bij transportonderneming Maersk gewerkt.
Zie hier het gevolg van het NIET meenemen van een extra principe “we willen het milieu zo min mogelijk schaden”. We hebben in het kader van de COVID-crisis ook ontdekt dat een land (China) het grootste gedeelte van de productie te laten uitvoeren, ons gigantisch afhankelijk maakt. Dus een tweede principe dat NIET is meegenomen is “we willen zo minimaal mogelijk afhankelijk van anderen zijn”. Het principe “het moet zo goedkoop mogelijk” gaat hopelijk grote concurrentie krijgen in de supply-chain wereld, maar hoop ook stiekem op andere vlakken.