Blockchain is in organisaties geen onverdeeld succes. Waar in 2020 nog bijna een kwart van de financiële professionals aangaf blockchain binnen de organisatie in te zetten, is dit in 2021 geslonken naar negen procent. In 2017 gaf zeventien procent aan de technologie te gebruiken.
Toch lijkt de technologie bij de meeste organisatie geen onderwerp van gesprek meer. Waar in 2017 nog 35 procent aangaf wekelijks blockchain te behandelen tijdens vergaderingen, daalde dit in 2019 naar dertig en ligt dit in 2021 op een kwart.
De toepassing van blockchain is geen gesneden koek. Als aanleiding voor problemen worden veelal genoemd: de veiligheid, de ingewikkelde it-materie en het niet toepasbaar zijn binnen de huidige infrastructuur.
Maar er worden ook kansen gezien in deze technologie. Zo denkt 22 procent dat blockchain meer gemak biedt bij internationale en zakelijke betalingen. Dit is een grote verbetering ten opzichte van 2017, toen twaalf procent dit als een kans zag. Momenteel denkt een vijfde dat blockchain de efficiëntie verbetert, terwijl zestien procent een verbeterde databeveiliging voorziet.
Volgens Adriaan Kom, cco bij Visma/Onguard, lijken de blockchainplannen op pauze te zijn gezet. ‘Dat is met de coronacrisis natuurlijk helemaal niet gek. Blockchain kan een bedrijf veel voordelen opleveren, maar is ook een technologie die je goed moet invoeren en waarbij je wilt investeren in het gebruik ervan. In de turbulente twee jaar waar we nu uitkomen, was het alle hens aan dek om de bedrijfsvoering door te zetten. Nu daar weer wat lucht komt, zetten bedrijven blockchain weer op de kortetermijnplanning. Ik ben blij dat ze dit doen, omdat het een belangrijk middel is om effectiviteit te verhogen en kosten te besparen.’
Saillant detail is dat een ander onderdeel van Visma, Yuki, gisteren bekendmaakte in zijn online boekhoudsoftware blockchaintechnologie in te zetten om inkomende facturen te controleren. Ook roept het bedrijf andere leveranciers op hieraan mee te doen.