Europarlementariërs dringen er bij de Europese Commissie op aan de plannen voor een Europese digitale sociale-zekerheidspas te versnellen. Voor eind 2022 wordt een wetsvoorstel van het uitvoerende orgaan van de Europese Unie geëist.
De Europese pas vergemakkelijkt de overdraagbaarheid van sociale-zekerheidsrechten en moet daarmee de rechten van werknemers beter beschermen. Bovendien worden administratieve procedures minder ingewikkeld wat weer tijd bespaart.
Afgelopen donderdag is hiertoe een resolutie aangenomen. Zo’n pas, het ESSP geheten, maakt realtime-verificatie mogelijk van de gegevens van mobiele werknemers door de nationale autoriteiten van de lidstaat waarin ze willen werken. Het zal ook sociale fraude en zwartwerk bestrijden.
Bij zo’n pas moeten de EU-regels voor de bescherming van persoonsgegevens wel strikt worden nageleefd, aldus de Europarlementariërs.
Het huidige proefproject voor een Europese sociale-zekerheidspas bevat alleen informatie over de sociale-zekerheidsdekking van mobiele werknemers. Europarlementariërs willen dat het ESSP wordt uitgebreid tot andere gebieden van het EU-arbeidsrecht, zoals ziektekostenverzekeringen en pensioenen. De pas dient ter aanvulling op de Europese e-id en andere EU-initiatieven om de sociale zekerheid te digitaliseren.
Ai-document
In eerste instantie zal dit met name de Sociale Verzekeringsbank (SVB) treffen. Deze instantie gaat over het zogenoemde ai-document dat werknemers die in het buitenland werken bij zich moeten hebben. Over dit document gaat de pilot fase van de sociale-zekerheidspas. Volgens Ingelise de Boer, woordvoerder van het Europees Parlement, is het uiteindelijk de bedoeling dat ook organisaties als UWV en belastingdienst er aan gaan deelnemen.
De veranderingen in it-systemen liggen op twee niveaus. In de eerste plaats moeten gegevens in de sociale zekerheid digitaal worden uitgewisseld tussen de instanties uit de verschillende lidstaten. Dit verloopt via EESSI, een project dat al een aantal jaren loopt. Daarnaast is er het digitale contact tussen de burger en de instanties. De commissie wil dat laten verlopen via EBSI (European Blockchain Services Infrastructure).