De snelheid waarmee nieuwe it-systemen gebouwd, getest en geïmplementeerd (moeten) worden, is een hoofdbreker voor it- en devops-teams. Tel daar het groeiende tekort aan gekwalificeerde professionals en de toename van het aantal cyberdreigingen bij op, en je hebt een gevaarlijke mix die organisaties ernstig onder druk zet.
Eén van de oplossingen om de druk het hoofd te bieden, is de inzet van low-code. Door gebruik te maken van low-code-oplossingen hopen bedrijven de automatisering te versnellen, processen te stroomlijnen en betere apps te kunnen bouwen om klanten te bedienen die zelf ook steeds vaker online-dienstverlening gebruiken. Het inzetten van low-code heeft talloze voordelen, maar bedrijven staan er vaak nog terughoudend tegenover. Dat is zonde, want veel van hun twijfels kunnen direct door naar het land der fabelen.
Daarom hieronder op een rij: vier fabels en één belangrijk feit over low-code.
Vier fabels…
- Fabel 1: low-code levert op de lange termijn alleen maar extra werk op
Cio’s die liever geen risico’s nemen, zijn bang dat de inzet van citizen developers uiteindelijk tot chaos leidt. Hoe kan een organisatie overzicht houden over tientallen micro-apps, gebouwd op low-code-platformen?
Daar zijn talloze oplossingen voor. Neem bijvoorbeeld gedegen api-management. Door dat goed in orde te maken, blijven data in bronapplicaties overal gelijk en hebben de verschillende stakeholders altijd te maken met consistente bedrijfsprocessen. Met zo’n gedegen aanpak verdwijnen de verschillende datasilo’s en heeft de it-afdeling meer inzicht in de verschillende apps, zonder dat de bedrijfsresultaten daaronder lijden.
- Fabel 2: je hebt geen devops meer nodig
Dat is iets te simpel gedacht. Het low-code-landschap strekt zich uit van de bouw van een eenvoudige app tot schaalbare enterprise-oplossingen die met andere bedrijfssystemen geïntegreerd moeten worden. De expertise van een professionele developer is onmisbaar om low-code-mogelijkheden in te zetten voor de oplossing van complexere vraagstukken.
Daar komt nog bij dat low-code maakt dat je de developers die je nu in huis hebt, optimaal in kunt zetten. Tijdrovende, zich herhalende klussen zoals de invoer van data of rapportages kunnen nu met dashboards efficiënter worden opgepakt. Daardoor kunnen developers meer tijd vrijmaken voor innovatieve oplossingen.
- Fabel 3: low-code betekent het einde van interne samenwerking
Met de opmars van thuiswerken groeit ook de vrees dat teamleden minder gaan samenwerken. Hoe zorg je er als organisatie voor dat medewerkers het teamgevoel behouden in een werkomgeving die ineens veel uitgestrekter is?
Low-code werken betekent meer mogelijkheden tot samenwerking en meer onderling contact tussen medewerkers. Het brengt de fascinatie van softwareontwikkeling over op een breder publiek, waardoor ze zelf meer voor elkaar kunnen krijgen. Door medewerkers buiten de it-afdeling te betrekken bij technische processen, kunnen projecten sneller worden afgerond omdat ook die medewerkers een mate van technische know-how ontwikkelen. Door gebruik te maken van low-code komen medewerkers van verschillende afdelingen nader tot elkaar bij het oplossen van een gezamenlijk probleem.
- Fabel 4: met een low-code oplossing wordt alles generiek
Flexibiliteit is belangrijk. Low-code heeft het grote voordeel dat veel zaken met een eenvoudige drag-and-drop-handeling zijn te regelen, maar er blijven altijd vraagstukken over die om een meer uitgebreide oplossing vragen.
De beste low-code-platforms bieden een api-gedreven mogelijkheid om gepersonaliseerde onderdelen toe te voegen, zoals macro’s, libraries en scripting. Daardoor worden developers in staat gesteld om een eigen gebruikersinterface te ontwikkelen en ook andere onderdelen te personaliseren.
… en één feit
- Feit: low-code is dé manier om de digitale transformatie te versnellen
De essentiële onderdelen van de digitale transformatie, cloud en agile werken, zijn inmiddels doorgevoerd bij organisaties. Maar om daar vervolgens optimaal mee te kunnen presteren, is de inzet van low-code onmisbaar, omdat er tijd én budget bespaard wordt ten opzichte van traditioneel development.
Dat is nu belangrijker dan ooit, omdat organisaties gedwongen worden snel en efficiënt te schakelen in een onzekere tijd. Nu onze activiteiten steeds meer in het online domein plaats gaan vinden, is low-code essentieel voor het leveren van de juiste diensten en het voldoen aan de verwachtingen van klanten. Alleen dan kun je een echte voorsprong nemen op de concurrentie.
(Auteur Max van Eeghen is director Benelux, Scandinavië & Israël bij Boomi.)