Randstad gaat de wijken in op jacht naar verborgen it-talent. Het tekort is in de ict-sector zo groot dat de uitzendgroep de zoektocht intensiveert. Tegenover ruim 77.000 openstaande vacatures staan 25.000 werkzoekenden.
Randstad Boost (opleidingen & trainingen) en TechGrounds gaan de programma’s waarin de onbenutte talenten worden opgeleid, uitbreiden. Begin 2022 komt de opleiding TechSupport erbij, gericht op helpdesk- en support-functies. Momenteel draaien er al opleidingen voor cloud, Salesforce-ontwikkelaar en web-ontwikkeling.
Sinds medio 2020 zijn 160 krachten opgeleid. Ruim 100 daarvan zijn aan werk geholpen waarvan 41 procent vrouw. De ene helft heeft een vast contract, terwijl andere helft een baangarantie bezit. Het merendeel betreft startersfuncties zoals junior developer. Verder loopt een campagne om mensen voor een carrière in de ICT te interesseren. De keuze bestaat uit 40 online programma’s, workshops die informatie geven over soorten opleidingen of bijvoorbeeld potentiële werkgevers.
Naar vooropleiding wordt niet gekeken, wel naar talent en leervermogen. Volgens Natascha van der Laan, manager Boost Vakopleidingen, blijkt het belangrijk dat de deelnemers aan de opleidingsprogramma’s vroegtijdig aan een werkgever worden gekoppeld. Dit voorkomt dat werkgevers later met allerlei nieuwe eisen komen. Als vooraf duidelijk is wat werkgevers willen, is hier direct op in te spelen.
Baangarantie
Deze maand zijn weer vier trajecten gestart: twee groepen cloud-engineer, een groep Salesforce en een groep web-development. Alle 75 deelnemers hebben al een baangarantie. Dat stimuleert enorm, aldus Van der Laan. Een opleidingstraject duurt een half jaar. Inmiddels hebben al meer dan 50 werkgevers een of meer opgeleide mensen in dienst genomen. Daartoe behoren Media.Monks, Deloitte, KPN, Rabobank, Technicom, Gemeente Amsterdam, Hema, Xs4all en AMS-IX.
Volgens Ruben Nieuwenhuis, initiatiefnemer van it-opleider TechGrounds, is een tekort aan it’ers helemaal niet nodig. ‘We moeten anders kijken naar talent. Tot voor kort werden kandidaten op basis van hun cv afgewezen vanwege gebrek aan ervaring of specifieke vaardigheden. Gelukkig is dit aan het veranderen.’
Linda Hopmans, directeur Techniek, Bouw & ICT bij Randstad, zegt: ‘In een cv zie je niet alle kwaliteiten die schuilgaan in een kandidaat. En omdat werkgevers niet betrokken zijn bij de it-opleiding zien we een mismatch in de gevraagde kennis.’ Door ‘anders te kijken naar talent’ denken Randstad en TechGrounds de problemen op de it-arbeidsmarkt op te lossen.
“Kijken naar talent”, tekort niet nodig, “kwaliteiten die schuilgaan in een kandidaat”, “anders kijken”.
heel verhaal om te vertellen dat de eisen lager worden.