De gemeente Utrecht wil ondernemers beter beveiligen tegen cyberaanvallen. Om dat doel te bereiken, is met het mkb-samenwerkingsverband Cybernetwerk Utrecht en ROC Midden-Nederland een gratis securityscan opgezet. In die test controleren de studenten onder begeleiding van professionals de website, webshop en systemen van ondernemers op kwetsbaarheden.
In een video van de gemeente waarschuwt de politie dat ondernemers kwetsbaar zijn. ‘We zien het allemaal gebeuren: faillissementen, losgeldeisen en gegevens die op straat liggen’, zegt digitaal wijkagent van het basisteam Utrecht-West Joey Joghi.
Ook de Utrechtse burgermeester Sharon Dijksma benadrukt dat Utrechtse ondernemers een groot risico lopen om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Naast de schade voor de ondernemer zijn er vaak ook gevolgen voor de Utrechtse economie en samenleving, stelt Dijksma. Ze wil samen met de politie, Cybernetwerk Utrecht en het ROC Midden-Nederland een vuist maken tegen cybercriminelen.
De gratis scan duurt, afhankelijk van de bedrijfsgrootte, een halfuur tot een uur en geeft inzicht in de kwetsbaarheden en risico’s van het bedrijf in kwestie.
De betrokkenen geven ook vijf tips die ondernemers direct kunnen uitvoeren: breng bedrijfskritische systemen en databeveiliging in kaart; wijzig de standaard beveiligingsinstellingen van apparatuur en software; voer updates uit; loop na wie toegang heeft tot systemen (en of dat wel nodig is); en maak medewerkers bewust van beveiligingsrisico’s en het belang van een virusscanner.
Buurthuizen
De gemeente Utrecht zette eerder een soortgelijk initiatief op voor inwoners. Het startte informatiebijeenkomsten in de buurthuizen van wijken om burgers in te lichten over internetcriminaliteit en cyberrisico’s zoals phishing en andere vormen van digitale oplichting.
De gemeente heeft zelf overigens ook het één en ander te verbeteren aan de databeveiliging. In april bracht een rapport van de Rekenkamer aan het licht dat de gemeente Utrecht weliswaar voldoende beschermd is tegen online-inbraken van buitenaf, maar dat de informatieveiligheid binnen de eigen systemen al jaren een rommeltje is.
Aanvraag
Het Cybernetwerk Utrecht is een samenwerking van VNO-NCW, HU University of Applied Sciences Utrecht (Hogeschool Utrecht), ROC Midden-Nederland, KVK, Politie Nederland en de cyberexperts van Guardian360 B.V., Blast Cybersecurity Consulting en Cyber Netwerk Drechtsteden.
Ondernemers kunnen hier een scan aanvragen. Het aantal plekken is beperkt.