Ook in Nederland wordt het moeilijk datacenters op tijd en zonder veel extra kosten opgeleverd te krijgen. Het tekort aan Britse en Ierse bouwvakkers, die vaak in Nederland meehelpen aan de bouw van grote, internationale datacenters, doet zich ook hier voelen.
Stijn Grove, directeur Dutch Data Center Association (DDA), deelt de zorgen over de schaarste aan vakmensen in de bouw. Door Brexit en de pandemie is het voor aannemers die datacenters neerzetten, inderdaad moeilijker geworden om aan mensen te komen. Volgens Grove betekent dat niet dat alles stopt. ‘Het tekort heeft impact, zij het niet dramatisch,’ zegt hij in een commentaar op berichten uit Engeland dat datacenters zich moeten voorbereiden op verstoringen in de toeleveringsketen bij de bouw.
Aggreko, een toeleverancier van datacenters, waarschuwde gisteren voor problemen. In Engeland zijn de materiaalkosten tussen juli 2020 en 2021 met twintig procent gestegen. Volgens het Construction Skills Network heeft de aannemerij 217.000 extra werknemers nodig om in 2025 te voldoen aan de vraag. Voor datacenters in heel Europa die vaak zwaar leunen op Britse en Ierse aannemers voor de uitvoering van hun infrastructurele projecten, betekent dat een probleem. Ze moeten volgens Aggreko rekening houden met vertragingen.
Big Tech
Grove beaamt dat in Nederland ook veel Britse en Ierse aannemers actief zijn. Met name Big Tech werkt graag met internationale bouwbedrijven die in meerdere Europese landen dezelfde soort datacenters kunnen neerzetten. De ontwerpen hiervoor zijn namelijk in hoge mate gestandaardiseerd.
Grove: ‘Daar komt bij dat veel Nederlandse aannemers de afgelopen jaren minder internationaal zijn geworden.’ Tot de aannemers die datacenters bouwen, behoren Unica, Heijmans, Dura Vermeer en Volker Wessels. Een aantal van hen werkt nauwelijks meer over de grens, waardoor Britten en Ieren soms hun plaats overnemen.
De afhankelijkheid van niet-Nederlanders is het grootst bij het uitvoeren van minder hoogwaardige taken. Nederlandse bedrijven zijn zich namelijk vooral gaan toeleggen op meer ingewikkelde taken zoals het ontwerp en de regeltechniek. Grove verwacht dat Britse en Ierse aannemers voor hun werk in Nederland meer onderaannemers zullen inschakelen die bouwvakkers uit Polen en andere EU-lidstaten halen. Ook is het mogelijk ontwerpen aan te passen en bijvoorbeeld meer modulair te bouwen. Een ander mogelijk gevolg zijn kostenstijgingen.
De DDA-directeur ontkent dat de duurzaamheid van datacenters onder de tekorten gaat lijden. ‘Dat zal niet gebeuren,’ stelt hij. Grove wijst in dit verband op de investering van veertig miljoen euro die Google doet in waterzuivering bij zijn Nederlandse datacenters. Ook Microsoft investeert in de Middenmeer in waterbeheer. Bij projecten in Amsterdam en Schiphol worden nieuwe datacenters aangesloten op lokale warmtenetten.