Bedrijven, overheden en onderzoekers kunnen sinds deze week de mogelijkheden van 5G bestuderen in drie splinternieuwe 5G-onderzoeksfaciliteiten van TU Delft. Het gaat vooral om producttesten en onderzoek naar digitale communicatietechnologie.
De 5G-faciliteiten zijn onderdeel van Do IoT, het fieldlab voor innovatie op het gebied van het internet of things (iot) van TU Delft. De faciliteiten zijn beschikbaar voor startups, marktpartijen, overheden en onderzoeksinstituten, met als doel om in een praktijkomgeving nieuwe toepassingen van 5G te bestuderen.
Korte reactietijd
Een van de faciliteiten bevindt zich op de Delftse universiteitscampus, waar wordt begonnen met een onderzoek van Audus. Dit bedrijf ontwikkelt technologie voor slechthorenden. De toepassing verbetert de geluidskwaliteit van online-spraaktoepassingen. De korte reactietijd van 5G moet uitkomst bieden bij de inzet tijdens livegesprekken.
De tweede faciliteit bevindt zich op de zogeheten Unmanned Valley-locatie in Katwijk, waar TU Delft en gemeente Katwijk al langere tijd ruimte beschikbaar stellen voor onderzoek naar robotica en onbemande systemen. Op deze plek gaat het bedrijf Techtics aan de slag met de Beachbot en 5G. Beachbot is een robot die sigarettenpeuken op het strand herkent en opruimt. Een lokale 5G-antenne biedt de snelle en grote dataoverdracht die nodig is voor dit speurwerk.
Het Do IoT fieldlab heeft ook een derde 5G-faciliteit. Dit is een opstelling die mobiel inzetbaar is.
Samenwerking
Het fieldlab werkt onder meer samen met TU Delft, TNO, Surf, iot-leverancier MCS, BTG (belangenvereniging in de zakelijke telefonie), provincie Zuid-Holland, diverse gemeenten in die provincie en Metropoolregio Rotterdam Den Haag.
In Nederland bestaan diverse andere 5G-labs. De meeste zijn gelieerd aan telecomaanbieders.