Het gaat uitstekend met Nederlandse producenten van bedrijfssoftware. Ze werden de afgelopen tien jaar winstgevender en boeken meer terugkerende omzet, bijvoorbeeld met saas-diensten. Dat concludeert investeringsmaatschappij Main Capital, die gisteren zijn ranglijst van succesvolle niet-beursgenoteerde softwarebedrijven presenteerde.
Bij 39 van de vijftig hoogst-scorende softwarebedrijven op de lijst bedraagt het bedrijfsresultaat meer dan tien procent van de omzet. Tien jaar geleden behaalde slechts de helft van de bedrijven zo’n winstmarge. In vergelijking met toen, boeken de ondernemingen tegenwoordig ook meer terugkerende omzet.
Nu is driekwart van de omzet gerelateerd aan terugkerende inkomsten, terwijl dit in 2013 iets meer dan de helft was. Terugkerende (recurring) omzet is volgens Main een indicator voor de professionaliteit van een softwarebedrijf en de robuustheid van hun businessmodel. De gemiddelde omzet per fte groeide de afgelopen tien jaar met ongeveer twintig procent naar 126.000 euro.
Gezond en groeiend
De Nederlandse softwaresector is een gezonde en groeiende markt, concludeert Pieter van Bodegraven. Hij is managing partner Benelux bij Main. Volgens hem draagt de sector bij aan de concurrentiekracht van Nederland en versterkt deze de economische veerkracht.
Bovenaan de ranglijst prijkt Textkernel, een Amsterdams bedrijf dat met machine learning de werving en selectie van personeel verbetert. Toeval of niet, de onderneming werd vorig jaar overgenomen door Main Capital. Op de tweede plek eindigt Convious, dat sinds 2016 software voor e-commerce ontwikkelt en volgens de lijstsamenstellers afgelopen jaar zijn bruto-omzet verzesvoudigde. De top drie is compleet met online-nascholingsplatform E-wise.
Python populair
Uit Mains analyse van de deelnemende bedrijven blijkt dat onder jonge ondernemingen de programmeertalen Python en Javascript en hostingplatform AWS populair zijn. Bedrijven ouder dan zes jaar gebruiken dan weer vaker C# en PHP en Azure als cloudplatform.
Van Bodegraven heeft een vermoeden wat dit verschil verklaart. ‘JavaScript kan voor zowel frontend als backend worden gebruikt. Veel jongere bedrijven hebben geen last van legacy en profiteren daarvan. Python is populair omdat het veel wordt gebruikt op hogescholen en universiteiten, en bovendien hebben ontwikkelaars veel libraries tot hun beschikking.’
Onderbelicht
Main Capital publiceert de jaarlijkse ranglijst sinds 2012 om meer aandacht te schenken aan de sector voor bedrijfssoftware. Deze sector zou vaak worden onderbelicht. Voor de lijst indexeert de Haagse investeerder honderden bedrijven aan de hand van zeven criteria, waaronder omzet, omzetgroei, bruto bedrijfsresultaat (ebitda) en omzet uit cloud- en saas-diensten. Een onafhankelijk bureau controleert de uitslag.