Payrolloutsourcing zit in heel Europa in de lift. Dat is een van de inzichten van een grootschalig onderzoek onder werkgevers, uitgevoerd door hr- en payrolldienstverlener SD Worx. Maar liefst zes op de tien Europese bedrijven hebben momenteel een contract met een outsourcingpartner die hun salarisverwerking (gedeeltelijk) uitvoert, of overwegen dit.
Hoewel de bereidheid om hr-taken uit te besteden sinds begin 2020 niet veel veranderd is, wordt payroll-outsourcing steeds aantrekkelijker. Bedrijven in Nederland, Italië, Scandinavië, Belgiê, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk beschouwen salarisverwerking als een van de hr-domeinen waar externe leveranciers het grootste verschil kunnen maken. De enige landen waar payroll-outsourcing niet tot de top vijf behoort, zijn Polen, Ierland, Spanje en Duitsland.
Vooral de stijgende cijfers in Italië en Zwitserland vallen op: terwijl slechts 17 procent van de Italiaanse en zes procent van de Zwitserse ondernemingen in 2020 hun loonadministratie volledig (of gedeeltelijk) zou uitbesteden, steeg het aantal in Italië tot 26 procent en in Zwitserland tot twintig procent in 2021. Ook in Nederland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk nam de interesse in payrolloutsourcing toe in vergelijking met vorig jaar. De kleinste verschillen zijn te zien in Duitsland, met een verandering van een half procent, en Ierland, met een daling van een procent.
Gemoedsrust
‘Ten eerste biedt payrolloutsourcing ruimte voor meer strategische projecten’, zegt Patricia Molenaar van SD Worx. ‘Van talentwerving tot scholing. De meeste hr-teams kunnen daarin beter investeren dan in de repetitieve, arbeidsintensieve verwerking van salarisverwerking. Ten tweede biedt uitbesteding gemoedsrust in drukke tijden. Technologische ontwikkelingen en cloud-based services garanderen veilige en eenvoudig toegankelijke gegevens voor externe medewerkers. Dit terwijl een hr-partner zorgt voor de naleving van nieuwe regels en voorschriften. Tot slot is er ook een menselijke factor: uitbesteding van de meest foutgevoelige payrolltaken is bevorderlijk voor de teamsfeer op een afdeling die al jaren voortdurend onder druk staat.’
Ongeveer 43,5 procent van de Europese bedrijven probeert actief hun payrollprocessen te verbeteren. Salarisverwerking is bovendien van nummer acht naar nummer drie gesprongen op de lijst van domeinen bij personeelszaken die het meest geschikt zijn voor outsourcing. Een verklaring hiervoor kan zijn dat hr-managers dit liever overlaten aan een betrouwbare partner. Enerzijds vanwege de complexiteit van de wetgeving en anderzijds vanwege de bedrijfscontinuïteit. Alleen de automatisering van hr-processen en de naleving van de sociaaljuridische reglementering worden meer uitbesteed dan de loonadministratie.