Met de software voor autonomie die ontwikkeld is door Nobleo Technology uit Eindhoven, is de autonome tractor van AgXeed in staat zelfstandig een volledig akker te bewerken. De AgXeed is op 3 en 4 november tijdens de eerste editie van TBX te bewonderen in de Jaarbeurs Utrecht. Op deze nieuwe it-beurs staan nog andere noviteiten centraal, zoals een deepfake detector, digitale plantenveredelaar, een hittedetector voor militairen, self service vr en ar, blockchainkunst en een mobiele escape room vol Bitcoins.
De innovaties zijn te zien in het Future Lab, een speciale omgeving op de beursvloer van TBX die door Computable wordt gecoördineerd. Naast stands en demo’s zijn er talloze sessies bij te wonen. In deze omgeving-van-de-toekomst is er het volgende te zien:
De autonome tractor:
Het ingenieursbureau Nobleo Technology is gespecialiseerd in autonomie, intelligentie en mechatronische systemen. Het heeft in de afgelopen jaren zijn Nobleo Autonomie Core (NAC) ontwikkeld, waarmee bedrijven hun producten volledig autonoom kunnen laten rijden of varen. De NAC kan met behulp van verschillende sensoren en sensor fusion zeer nauwkeuring de robot lokaliseren en navigeren.
AgXeed, fabrikant van landbouwmachines, heeft op basis van deze technologie een volledig autonome landbouwtractor ontwikkeld. Het onbemande voertuig is in staat een akker te bewerken en pakt ook een groot probleem aan waarmee de boeren van vandaag te maken hebben: het probleem van bodemverdichting. De nieuwe tractor zal een geavanceerd ecosysteem bevatten dat in de cloud gedetailleerde kaarten en routeplanningsstrategieën opslaat voor alle velden waarin hij wordt ingezet.
De deepfake-detector:
DuckDuckGoose houdt zich bezig met de dreiging en het misbruik van deepfakes (menselijke beeltenissen gemaakt door een artificiële intelligentie). De door dit bedrijf gemaakte deepfake detector is in staat om organisaties en gebruikers te vertellen of een beeltenis echt is of gesimuleerd. Hiermee zijn valse online identiteiten te onderscheiden, manipulatie van (video)beelden te ontdekken en vervalste content op sociale kanalen te ontmaskeren.
Op de stand geeft DuckDuckGoose tekst en uitleg aan de hand van demo’s. Ook kunnen bezoekers er realtime deepfakes van zichzelf laten maken aan de hand van foto’s en audio.
De digitale inspecteur:
BrainCreators presenteert een live demo van een ‘digitale crowd inspecteur’ die anoniem visual analytics van de eigen stand bijhoudt. Ook is een ontmoeting met digitale weginspecteur Inspech mogelijk.
– Een robotarm interpreteert plantenschade:
Plantenveredelaars inspecteren continu grote aantallen gewassen en ontwikkelen nieuwe rassen. Dat is niet alleen een tijdrovend proces, het is ook subjectief en vereist bovendien jarenlange ervaring. LabServices (robotarm), Phenovation (camerasystemen) en Usoft (lowcode-datavisualisatie) hebben hiervoor een alternatief ontwikkeld: een platform voor het automatisch beoordelen van gewassen op uiterlijke kenmerken. Op hun stand is een opstelling nagebootst.
Defensie & Evalan, TU Delft en CoVince
De hittemonitor van Defensie:
Het gaat hier om een draagbare sensor voor het monitoren van de hittebelasting bij militairen. Deze wearable Is ook in te zetten voor de brandweer, politie, topsporters en mensen met fysiek zware beroepen (in fabrieken bijvoorbeeld). Het bedrijf Evalan heeft voor deze hittemonitor Armor een licentie gekregen van het Amerikaanse leger. Op de stand kunnen beursbezoekers al fietsend Armor testen en op een monitor zien wat de hittemonitor doet.
Self service vr en ar:
Zelf aan de slag met augmented (ar) en virtual reality (vr)-instructies? Total Reality maakt het voor je waar. Het bedrijf biedt het zogeheten Industrial Life Cycle Platform waarmee zelfstandig ar- en vr-taken aan een 3d-cad/cam-productmodel zijn toe te voegen. Door de visualisatie in ar en vr is het daarna mogelijk om met een Hololens digitaal om een product te lopen.
Virtuele zinneprikkelingen:
CoVince wil in zijn hoekje bezoekers verschillende 3d-ervaringen laten meemaken. Zo staat er een cabine van Sensiks waarin 3d-content is verrijkt met zintuigelijke ervaringen zoals ruiken en voelen. Er bestaan toepassingen voor de game- en entertainmentindustrie, maar de ruimte is ook in te zetten voor therapeutische sessies. Ook laat het bedrijf zien hoe je je eigen 3d-omgevingen met persoonlijke videostreams (meer non-verbale communicatie = menselijker dan avatars) kan creëren en in virtuele omgevingen beter kan samenwerken of trainingen en workshops kan houden.
Vaibs, Total Reality, Lyfo.net en T-Systems
Intelligente inspectie en detectie:
Vaibs helpt bedrijven met intelligente visuele inspectie- en detectietaken middels software gevoed door kunstmatige intelligentie. Op de stand demonstreert het bedrijf hoe één oplossing(camera) meerdere functionaliteiten kan bevatten. Bijvoorbeeld: detectie van een (flauw)vallend persoon, het tellen van mensen, toegangscontroles en het inspecteren of mensen een mondkapje dragen. Zo’n oplossing komt goed tot recht in openbare omgevingen, zoals vakbeurzen, scholen, fabrieken, magazijnen, stations, ziekenhuizen, sportscholen, banken en theaters.
Het loopskelet:
Dit is een robotisch harnas ontwikkeld door TU Delft met als doel mensen met een dwarslaesie weer te laten lopen. Naast dit Exoskelet toont de universiteit op de stand een aantal 3d-geprinte onderdelen mee.
Automatische switch tussen mobiele operators:
Lyfo.net biedt een ‘always connected’ oplossing die een stap verder dan wat de mobiele operators nu kunnen bieden, namelijk het binnen een paar seconden switchen van het ene netwerk naar het andere. Een uitkomst in gebieden waar een minder goede dekking is, zoals in grensregio’s.
Showcases over het industriële iot:
T-Systems laat aan de hand van showcases zien wat er kan rond het industriële internet of things (iiot). Te denken valt aan connected machines, nieuwe businessmodellen en voorspelbaar onderhoud (predictive maintenance). En van de showcases is een pomp, uitgerust met sensoren en kunstmatige intelligentie om defecten te detecteren.
2bSmart, Hogeschool Utrecht en Mobiele Escape Room
Blockchain als kunst en in de logistiek:
Is it Copernicus is een kunstproject dat de gedecentraliseerde blockchainwereld verkent met behulp van non-fungible tokens (nft’s). Met een glazen bol als middelpunt wordt onderzocht of we te maken hebben met een paradigma van Copernicus-allure. Het bedrijf 2bSmart heeft hiervoor een module gebouwd.
Daarnaast laat 2b2Smart aan de hand van zijn Smartys Simulation-platform zien hoe nieuwe technologie, zoals blockchain, smart contracts, iot-sensoren en het IPFS (InterPlanetary File System)-protocol, logistieke processen kunnen ondersteunen.
Interactie tussen mens en robot:
De Hogeschool Utrecht heeft op haar stand een of twee hospitality robots (Sanbot Elf) staan. Een aantal ict-studenten verricht ter plekke twee verschillende gedragsonderzoeken: hoe reageren mensen op een humanoïde robot, en hoe kan de interactie tussen mensen en robots worden verbeterd.
Escape Room op wielen:
Deze Mobiele Cyber Security Escape Room is gebouwd in een oude geldtransportwagen en is te huur. Op locatie is deze escape room te gebruiken voor bewustwordingstrainingen op het vlak van cybercriminaliteit. Zo’n training duurt drie kwartier waarbij aan de hand van een spel duidelijk zal worden welke risico’s er zoal spelen. Het betreft een transport van Bitcoins met doel om het alarmsysteem uit te schakelen en deze Cyber Cash-truck met de buit te verlaten. De opzet is bedacht door Mobiele Escape Room.