Technologiereus Apple gaat een samenwerking aan met het Leuvense onderzoekscentrum Imec. Daarvoor treedt het bedrijf toe tot het onderzoeksprogramma Sustainable Semiconductor Technologies & Systems (SSTS). Dat bekijkt manieren om de ontwikkeling en productie van chips milieuvriendelijker te maken.
Door de complexe productieprocessen en de hoge vraag naar chips is de ecologische voetafdruk van de halfgeleiderindustrie de laatste jaren stevig toegenomen, zegt Imec. Het is een voetafdruk die wordt gekenmerkt door een hoog energieverbruik en het gebruik van chemicaliën, schaarse grondstoffen en ultrazuiver water, maar ook door de uitstoot van broeikasgassen.
Chipmakers en toeleveranciers van over de hele wereld hebben zich de voorbije jaren al ingezet om hun chips op een meer duurzame manier te kunnen produceren. Uit onderzoek is immers gebleken dat bijna 75 procent van de CO2-uitstoot van een mobiel toestel kan worden toegewezen aan de fabricage ervan; en bijna de helft daarvan is het gevolg van de productie van de onderliggende chips. Tot nog toe ontbrak het echter aan een holistische aanpak om de CO2-uitstoot van de volledige halfgeleiderindustrie te kunnen verminderen. Het SSTS-programma moet dat verhelpen.
‘Het is een programma dat gebruik maakt van onze alom geprezen cleanroom-expertise’, zegt Imec-ceo Luc Van den Hove. ‘Het combineert imecs inzichten in infrastructuur, technologie en machines om de halfgeleiderindustrie te helpen haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo willen we bijvoorbeeld onze partners informeren over de milieu-impact van bepaalde keuzes tijdens de ontwerpfase van chiptechnologie.’
Tegelijk beseffen de chipfabrikanten ook dat ze het werk niet alleen aan kunnen, zegt Van den Hove. Ze moeten hun hele supply chain mee in bad trekken. ‘Voor dat sneeuwbaleffect willen we vandaag zorgen, samen met Apple. Ik zou de volledige halfgeleiderindustrie dan ook willen oproepen om niet aan de kant te blijven staan, maar om hier samen met ons werk van te maken. Alleen zo kunnen we de ecologische voetafdruk van het volledige ecosysteem verkleinen.’