Meer dan dertig landen wereldwijd hebben aangekondigd ransomware internationaal te bestrijden. Niet alleen technisch, maar ook bijvoorbeeld door geldstromen van cybercriminelen af te snijden.
Onder de dertig landen die bij mekaar gekomen zijn om het fenomeen ransomware te bespreken, zitten ongeveer alle Europese landen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico, Kenia en Nederland. België is er expliciet niet bij, maar laat zich allicht vertegenwoordigen door de Europese Unie.
‘De regeringen erkennen de noodzaak van dringende maatregelen, gemeenschappelijke prioriteiten en complementaire inspanningen om het risico van ransomware te verminderen’, zo staat het in een gezamenlijke verklaring die het Witte Huis uitstuurde. De landen zullen elkaar helpen om hun netwerken te verbeteren en zo incidenten te voorkomen. Er komen ook inspanningen rond educatie en sensibilisering, bijvoorbeeld over het gebruik van wachtwoorden en het belang van backups.
Als er zich toch calamiteiten voordoen, zullen de financiële mechanismen om losgeldbetalingen wit te wassen aangepakt worden. Ook de verschillende politiediensten moeten beter samenwerken om ransomware beter de kop in te drukken. Tot slot willen de landen ook veilige toevluchtsoorden voor ransomwarecriminelen aanpakken, onder meer langs diplomatieke weg.