De Britse inlichtingendienst GCHQ schakelt hackers van de nieuwe National Cyber Force in om achter ransomware-bendes aan te gaan. Onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’ worden daarbij agressieve hackmethodes niet geschuwd.
Volgens de Financial Times blijven de details van zulke operaties doorgaans staatsgeheim. Maar de Britse zakenkrant wijst in dit verband op acties zoals blokkeren van signalen afkomstig van telefoons die in het bezit zijn van cybercriminelen. Een andere optie is het platgooien van verdachte servers.
Fleming denkt dat de toename van de cybercriminaliteit de inzet van hackers rechtvaardigt. In het Verenigd Koninkrijk is het aantal ransomware-aanvallen dit jaar verdubbeld. Volgens de GCHQ-baas is de oorzaak achter deze hausse dat hun methodes werken. ‘Criminelen verdienen er goed mee. Bovendien hebben ze het gevoel dat hun weinig in de weg wordt gelegd.’
Harde acties
De roep om hardere acties tegen cybercriminelen te ondernemen, klinkt wereldwijd luider. De Amerikaanse president Joe Biden staat onder toenemende druk om te laten zien dat het hem menens is. Tot nog toe beperkte hij zich tot waarschuwingen aan Moskou dat Amerika over kan gaan tot ‘onvriendelijke acties’. Het wordt de Russen kwalijk genomen dat ze cybercriminelen al dan niet aangestuurd door geheime diensten vrij spel geven.