De overgrote meerderheid van de werknemers in Nederland wijst het gebruik van ‘gluurapparatuur’ af. Negen op de tien medewerkers voelt zich er niet comfortabel bij wanneer de werkgever de microfoon van hun computer controleert. Ook willen ze niet dat de ‘baas’ via de pc-camera met gezichtsherkenning checkt of iedereen wel achter zijn computer zit.
Dit blijkt uit Unisys Security Index, een wereldwijd veiligheidsonderzoek onder 11.000 consumenten, waaronder duizend uit Nederland. Ook tegenover andere tools voor monitoring en tracking staan werknemers afwijzend.
Zeven van de tien werknemers vinden het onprettig wanneer hun werkgever de inlog- en uitlogtijden controleert. Vier op de vijf werknemers zijn niet gerust op het monitoren van responstijden van softwaretoepassingen om zo snel it-problemen te kunnen identificeren die mogelijk impact hebben op hun werk.
Jeroen Zonnenberg, hoofd Security Consulting bij Unisys, raadt organisaties aan hierover transparant te communiceren naar de werknemers. Anders dreigt wantrouwen te ontstaan. Afgelopen maart sprak de Tweede Kamer al haar bezorgdheid uit over de toename in het gebruik van ‘gluurapparatuur’.
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) noemde het vertrouwen tussen werkgever en werknemer toen de basis voor een goede arbeidsrelatie. Hij acht het belangrijk dat werknemers en werkgevers het gesprek aangaan over diverse aspecten van werk. Ze moeten daarbij gezamenlijk tot afspraken komen.
Strikte voorwaarden
Overigens is het in sommige gevallen toegestaan om werknemers te controleren. Maar hieraan zijn wel strikte voorwaarden gesteld om hun privacy te waarborgen. Zo moet de werkgever goed beargumenteren waarom het noodzakelijk is om werknemers te controleren. De werkgever moet ook aangeven waarom het bedrijfsbelang zwaarder weegt dan het belang van de werknemer, namelijk het recht op privacy. Ook dient de werkgever de werknemer vooraf te informeren dat er gecontroleerd kan worden. Daarnaast heeft een ondernemingsraad (or) instemmingsrecht bij de invoering van personeelsvolgsystemen.
Het maakt niet uit of het werk thuis of op de werkplek plaatsvindt. De regels voor controle van werknemers zijn in beide gevallen gelijk. De werkgever mag de werknemer dus niet opeens intensiever monitoren omdat het werk vanuit huis wordt uitgevoerd.