GROUP9 en Merapar fuseerden begin dit jaar tot AlfaOne en willen de middelmaat te lijf met specialistische kennis en passie voor het vak. Rob Slaats: “We willen unieke talenten ontwikkelen en de beste cloudontwikkelaar van Europa zijn.”
AlfaOne omschrijft zichzelf als leading cloud software development powerhouse. Dat is een hele mond vol maar het leveren van cloudsoftware staat centraal. De merken Merapar, GROUP9, mStack, Haystaq en Bright-r blijven gehandhaafd. Erwin van Dommelen en Rob Slaats vormen samen de Raad van Bestuur van de nieuwe organisatie en nemen de belangrijke besluiten. Dat is overigens geen doel op zich. Slaats: “De meeste beslissingen vinden plaats op lager niveau. We blijven een platte organisatie. Iedereen beslist mee over de koers die we varen.”
AWS-partner
GROUP9 is opgericht in Vught in 2011 voor het ontwikkelen en testen van software van grote programma’s voor Nederlandse organisaties. Met de labels GROUP9 (JAVA-softwareontwikkeling), mStack (Microsoft-softwareontwikkeling), Haystaq (test automation) en Bright-r (talentontwikkeling) telt GROUP9 meer dan 90 collega’s, die met een combinatie van de juiste opdrachten, de juiste collega’s en een open sfeer hun individuele talenten kunnen ontwikkelen.
Merapar is opgericht in 2015 en heeft haar hoofdkantoor in Veldhoven. Het bedrijf richt zich op het maken van software en integreren van deze software in publieke, private en hybride cloudplatformen en JAVA-projecten. Klanten zijn internationale media- en entertainmentbedrijven zoals de BBC, SKY en Discovery. Merapar, een gecertificeerde AWS-partner, denkt door haar expertise en agile benadering op Europees niveau kwalitatief hoogwaardige, veilige en schaalbare systemen te kunnen gaan leveren.
Op 26 januari 2021 werd de fusie beklonken. Rob Slaats vertelt hoe het zo gekomen is: “Bij GROUP9 zijn we altijd uitgegaan van de kwaliteit van onze mensen. Onze cultuur kent weinig machtsongelijkheid. Passie voor het vak staat voorop. Daarbij koesteren we de verschillen tussen mensen. Dat is zelfs een van onze kernwaarden. Merapar sluit daar goed op aan. Waar GROUP9 sterk is in consultancy, is Merapar sterk in de marktgerichte benadering van projecten. Voor AlfaOne als geheel is de cloud speerpunt nummer één. Wat ons verbindt is vakmanschap. We denken dat we de nieuwe projectenmarkt beter samen kunnen bedienen.”
Bright-r Academy
Volgens Slaats bewegen de klanten van AlfaOne zich in de richting van team- en projectlevering: “Dit goed doen is toch iets anders dan een goede kracht beschikbaar stellen. De teams nemen meer verantwoordelijkheid en verbinden zich aan het eindresultaat. Dat vraagt meer van onze mensen maar geeft ook meer voldoening.” Slaats en Van Dommelen gaan uit van kleine teams met mensen die elkaar goed kennen en stimuleren. Slaats: “De beste kwaliteiten nog beter ontwikkelen, dat is wat we willen. Daarvoor moeten goede en minder goede eigenschappen open besproken kunnen worden, zodat mensen van elkaar kunnen leren. Onze cultuur is hierop ingericht. We organiseren veel socials en activiteiten, hackathons, dagjes op de hei en kennisdeelsessies voor vakidioten. AI, big data, crypto’s minen… dat zijn ontwikkelingen die deze mensen boeien.”
Een belangrijke rol in het geheel is weggelegd voor de Bright-r Academy, waar zo’n vijftien talenten zich momenteel verder ontwikkelen. Als ‘bright-r’ word je geplaatst bij één van AlfaOne’s klanten, zoals bol.com, NS, ASML of Jumbo. In het team van de klant gaat een bright-r als developer aan de slag met andere bright-r’s. Slaats: “Het mooie van ons traineeship is dat iedere bright-r een persoonlijke mentor krijgt, met intensieve begeleiding. Het meester/gezel-principe past ons wel, met soft skills als ‘feedback geven’ en ‘leiderschapsontwikkeling’, maar ook met alle hard skills. Zo maken we seniors van onze bright-r’s. Die zullen gaan werken als lead, scrum master of architect.”
Slaats kiest honderd procent liever voor minder echte talenten dan voor meer middelmaat. Dat geldt precies zo voor de begeleiding: “Laat een middelmatige senior de begeleiding van een bright-r doen en je krijgt middelmaat als resultaat. Dat willen we dus niet. We willen de beste cloudontwikkelaar van Europa zijn, niet de grootste. De Bright-r Academy is onze kweekschool. Sollicitanten mogen zich melden. We kunnen er nog zo’n vijftien plaatsen. We selecteren op motivatie en de wil om te leren. Mensen die bij ons komen, zijn vaak al teleurgesteld bij grote automatiseerders. Daar liepen ze vast op hun groei. Het ging hen niet hard genoeg.”