De overname van de High Tech Campus Eindhoven door een beleggingsfonds waarvan Singapore hoofdaandeelhouder is, voldoet aan alle waarborgen voor de nationale veiligheid. Toch houdt de overheid de ontwikkeling in de gaten. Want wat als de vastgoedbeheerder ineens naar binnen wil in een ruimte waar onderzoek plaatsvindt naar ‘vitale’ technologie die impact heeft op de Nederlandse veiligheid?
Het bericht dat niet het Amerikaanse Oaktree maar de Singaporese staat via een investeringsfonds grotendeels eigenaar is van de Eindhovense High Tech Campus heeft ook in politiek Den Haag tot vragen geleid.
Minister Blok van Economische Zaken beantwoordt die in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij schrijft dat de overeenkomst voldoet aan alle veiligheidseisen. Toch blijft de overheid rekening houden met mogelijke risico’s, bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfsspionage en intellectueel eigendom. Volgens Blok houdt de Nederlandse overheid ‘een vinger aan de pols’ bij de beheerder van het vastgoed en kijkt zij mee met de exploitatie en bedrijfsvoering van de High Tech Campus Eindhoven.
‘Dit zit zowel op het vlak van ict, beveiliging van de campus en de betrouwbaarheid van medewerkers en dienstverleners die worden ingeschakeld ten behoeve van de campus.’ Hij zegt dat er al contacten zijn gelegd en informatie wordt gedeeld. Ook heeft de Nederlandse overheid contacten met de gebruikers van de campus. Een woordvoerder van de minister meldt aan het FD dat er bijvoorbeeld wordt gekeken om digitale en fysieke toegang tot ruimtes waar met ‘sensitieve technologie’ wordt gewerkt, beter te reguleren.
Niks mis met deal
Met de vastgoeddeal zelf is niks mis, benadrukt de minister meermaals. Uit zijn antwoorden blijkt dat er tussen april en augustus door verschillende partijen naar mogelijke risico’s is gekeken. Ook mededingingsautoriteiten zoals de ACM zijn akkoord, omdat het om vastgoedeigendom en vastgoedbeheer gaat en niet om de technologie zelf. Blok stelt dat het ecosysteem van de 235 op de campus gevestigde bedrijven losstaat van de eigenaar en beheerder van het vastgoed.
Volgens Blok gaat het om een ‘gewone’ vastgoedtransactie tussen twee marktpartijen die bovendien al langer in Nederland actief zijn op het gebied van investeringen in commercieel vastgoed, waaronder zorgvastgoed en hotels.
Alternatieven en China?
Uit de brief blijkt dat er nog wel is gekeken naar alternatieven voor de verkoop van het vastgoed aan het beleggingsfonds van Singapore, maar die konden niet op tegen het bod van naar verluidt 1,1 miljard euro waarvoor voormalig eigenaar Marcel Boekhoorn de campus van de hand deed.
Op de vraag of in het geval van een Chinees staatsbedrijf of beleggingsfonds ook hetzelfde gehandeld zou zijn geeft minister Blok een ontwijkend antwoord. Hij gaat niet in op het genoemde land en komt met een algemeen antwoord over de mogelijkheden die het kabinet heeft om het Nederlandse belang te bewaken bij overnames door bedrijven uit het buitenland.