Facebook gaat een proefproject opzetten rond zijn digitale portemonnee Novi. Daarmee kunnen gebruikers direct en zonder bijkomende kosten geld versturen en ontvangen. Ook Coinbase en Paxos zijn bij het experiment betrokken.
Novi zal eerst gelanceerd worden in de VS en Guatemala, op kleine schaal. Met de portemonnee (en het achterliggende betaalnetwerk) wil Facebook zijn financiële dienstverlening uitbreiden. Dankzij Novi zal immers elke burger veilig en betaalbaar zijn bankzaken kunnen regelen, zo zegt het bedrijf.
De munt die via Novi is uit te wisselen, is Pax Dollar gedoopt. Het is een cryptomunt gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar, wat betekent dat ze gedekt wordt door echt geld. Wanneer een gebruiker Pax Dollars aankoopt via Novi, worden die bewaard bij Coinbase. Daarna zijn ze te versturen naar andere Novi-gebruikers en om te zetten in een lokale munt.
Libra
Novi maakt deel uit van een eerder experiment van Facebook met digitale munten, de Libra. Die verdween van het toneel na kritiek van centrale banken en toezichthouders – die stelden dat de Libra zou kunnen leiden tot financiële instabiliteit. Het project werd eerder dit jaar weer opgepikt onder de naam Diem (voor de munt) en Calibra (voor de portemonnee). Die zijn nu omgedoopt tot Pax en Novi.
Volgens Facebook zijn er wereldwijd zo’n 1,7 miljard mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening. Voor hen zou Novi een bieden. Wanneer het proefproject in andere landen gelanceerd gaat worden, is nog niet bekend.
Enkele Amerikaanse senatoren van de Democratische Partij hebben Facebook in een open brief trouwens aangemaand om te stoppen met het project. Volgens hen kan het bedrijf niet vertrouwd worden het beheren van een digitale munt en is er geen wettelijk kader voor dit soort munten. Onder die senatoren is ook Elisabeth Warren, die presidentskandidate was.
Facebook komt met een geldbuidel. Geldbeugel is geen Nederlands woord.
Geachte heer Brugman,
Hartelijk dank dat u de moeite neemt om de redactie op een fout te wijzen. Het is evenwel geen fout, ‘geldbeugel’ is wel degelijk een Nederlands woord.
♦ geldbeugel zn. (BN) ‘portemonnaie’. Nnl. Jan is zijnen geldbeugel gepierd ‘men heeft Jan zijn beurs ontstolen’ [ca. 1885; WNT pieren IV]. Een verouderd purisme, gevormd uit geld en → beugel in de betekenis ‘tas’.
Ofwel, u kunt het gebruik ervan archaïsch noemen, maar niet fout.
Even gekeken, maar geldbeugel is blijkbaar niet eens zo’n archaïsch woord. Zoekmachines zoals Google en Bing herkennen het woord geldbeugel (afgeleid van geld-beugeltasje). En “in onderzoek van het Centrum voor Leesonderzoek uit 2013 werd “geldbeugel” herkend door: 67 % van de Nederlanders en 99 % van de Vlamingen.”
We gebruiken liever vernederlandste Franse leenwoorden, zoals portemonnee, die we deftiger (chiquer) vinden klinken. Het grappige van deze discussie is dat we als automatiseerders veel Engelse leenwoorden en anglicismen gebruiken.
Oke, geldbeugel is dus een bestaand woord, maar zeker niet gebruikelijk en dat dan in een kop gebruiken? Misplaats om zo’n archïsch woord voor een digitale portemonnee te gebruiken, is mijn mening. Daar zou eindredactie of hoofdredacteur op kunnen letten.