ABN Amro gaat de komende twaalf tot achttiend maanden de regie en verantwoordelijkheid voor haar (cloud)platform-diensten terugnemen. De hele ‘end-to-end’ controle komt weer in handen van de bank. Dit blijkt uit een nieuwe langjarige overeenkomst met IBM.
Hiermee verandert de rol van IBM en zijn bedrijfseenheid voor infrastructuur-diensten die binnenkort onder de naam Kyndryl wordt verzelfstandigd. IBM en Kyndryl leveren straks geen beheerde diensten meer, maar brengen medewerkers plus een beperkt aantal ‘tools’ in. Deze Kendryl-mensen worden in de organisatiestructuur van ABN Amro ‘opgehangen’.
Jan van Groningen, chief technology officer (cto) van ABN Amro, spreekt van het inhuren van ‘embedded capabilities’; mensen met kennis die cruciaal is voor de uitvoering van belangrijke transformatieprocessen. ‘De ‘IBM’ers’ blijven in dienst bij hun huidige werkgever, maar worden vanuit ABN Amro aangestuurd. Het is bedoeling van twee organisaties één soepel werkende eenheid te maken.’ De huidige situatie waarbij de bank het contractmanagement deed maar IBM als uitvoeringsorganisatie fungeerde, komt te vervallen. Van Groningen: ‘We willen niet meer met twee gescheiden organisaties werken. Het wordt één virtuele organisatie onder ons leiderschap.’
Hiertoe heeft IBM/Kyndryl een nieuwe, meerjarige overeenkomst afgesloten met ABN Amro. Met dit contract ter waarde van 420 miljoen euro wordt de huidige relatie verlengd tot eind 2029. Het laatste contract dateerde van 2014 en had een looptijd van tien jaar.
Geen scheiding
Volgens Van Groningen voldoet de nieuwe opzet beter aan de behoeften van de bank. Momenteel heeft IBM als eindverantwoordelijke nog het alleenrecht om manipulaties in de productieomgeving te doen. Dat monopolie op de toegang verdwijnt. ‘We kunnen straks andere partijen, zoals TCS en Infosys, ook rechtstreeks in de productie wijzigingen laten aanbrengen. Die grotere vrijheid en flexibiliteit passen beter bij de devops-werkwijze. Ook agile-werken wordt zo gemakkelijker.’
Het werken in een regie-organisatie waarbij de afstemming in handen van de bank komt, heeft ook als voordeel dat de kosten van governance en overhead omlaag gaan. ‘De afstemming met de uitvoering gaat sneller.’ Daarnaast komt er minder dubbel werk.
Ook bestaat er straks geen scheiding meer tussen tools van de bank, IBM en andere partijen. Er komt één ServiceNow-implementatie waarmee iedereen gaat werken. Als de bank de eindverantwoordelijkheid neemt, komen ook de service level agreements (sla’s) en key performance indicators (kpi’s) te vervallen. Projecten kunnen direct worden aangestuurd. Door zelf de verantwoordelijkheid te nemen voorkomt de bank dat zijn partner zich afvraagt of bepaalde wijzigingen wel in het eigen beleid passen.
Modernisering
ABN Amro wordt weer eigenaar van de techniek. IBM gaat nog wel delen van de cloud leveren maar niet meer de hele cloud. ‘We maken de dienst voortaan zelf,’ verduidelijkt Van Groningen. ABN Amro gaat ook steeds meer gebruik maken van de publieke cloud. Ruim een jaar geleden koos de bank voor Azure als strategisch cloud platform. AWS raakte als challenger platform op het tweede plan.
Verder omvat de transformatie het bij elkaar brengen van de huidige on-premise platforms naar één enkele private cloud. Acht jaar geleden stond de bouw van één private cloudinfrastructuur al op het programma. Volgens Van Groningen is dat ook grotendeels gelukt. Maar gaandeweg waren rond dit platform toch kleine eilandjes ontstaan waardoor een upgrade nodig is. Alles wordt de komende tijd samengevoegd tot een nieuwe versie.
De nieuwe overeenkomst met IBM/Kyndryl maakt het mogelijk het it-bedrijfsmodel te moderniseren. Doel is nog klantgerichter en responsiever te werken. De bank wil een meer persoonlijke dienstverlening voor zijn klanten ontwikkelen.
Juiste spellingswijze is “on premises” ipv “on premise”.
Mvg,
Simon
@Simon
Heb je dit account specifiek voor deze post aangemaakt?
S. Pelling controleert en corrigeert al uw spelling!
Maar waarom Simon, en geen Sjoerd of Sjaak? Dat het geen Sywert moet zijn lijkt me duidelijk, je laat je niet voor de lol vergelijken met een grote graaier.