Liefst dertien Nederlandse techbedrijven hebben dit jaar een CES Innovation Award gewonnen, het hoogste aantal ooit. In voorgaande jaren won Nederland steeds één of twee van deze prijzen van de CES, 's werelds grootse techshow.
Dat brengt Nederland meer op de voorgrond tijdens de aankomende editie van CES. Dit was oorspronkelijk een beurs voor consumentenelektronica, maar de laatste paar jaar is er steeds meer aandacht voor zakelijke techoplossingen. CES 2022 vindt 5 januari aanstaande in de Amerikaanse gokstad Las Vegas plaats.
Een jaar of vijf geleden stond de Holland stand er maar een beetje verloren bij. De standhouders kregen volop de tijd vooral elkaar te leren kennen. Maar gaandeweg is dat anders geworden. Niet alleen het aanbod van Nederlandse exposanten wordt interessanter, ook hun aantal neemt toe. Voor het eerst zal de delegatie in 2022 behalve uit vijftig startups ook bestaan uit twintig scale-ups.
Nowi Energy, InPhocal, Morphotonics, RanMarine en Roseman Labs
Verzekerd van veel aandacht zijn de dertien winnaars van een Innovation Award. Negen ervan zijn ict-gerelateerd:
– Nowi Energy:
Startup Nowi Energy uit Veldhoven heeft een chip bedacht waarmee sensoren energie halen uit hun directe omgeving, bijvoorbeeld uit licht, warmte of wifi-signalen. Hierdoor kunnen ze decennia mee zonder dat je ze hoeft op te laden.
– InPhocal:
InPhocal, eveneens afkomstig uit de regio Eindhoven, won een award voor zijn concentrische laserstraal-technologie. De lange focus-lengte van de straal versnelt laser-markeersystemen. Ook wordt het mogelijk om op gebogen oppervlakken te markeren zonder kwaliteitsverlies. Bovendien kan de laserstraal zich richten op kleinere spotgroottes dan de huidige techniek. Dit leidt tot een hogere precisie bij het in blokjes snijden van wafers. Dit verhoogt de chip-opbrengst, wat helpt bij het terugdringen van de chip-tekorten.
– Morphotonics:
Morphotonics zorgt dat klanten die hun producten met een micro- of nano-structuur hebben verbeterd, gemakkelijker de overstap kunnen maken van een laboratorium-opzet naar productie. Daartoe heeft het bedrijf uit Veldhoven de Roll-to-Plate imprint-technologie met een groot oppervlak ontwikkeld.,
– RanMarine:
RanMarine heeft een zelfsturende robot-haai ontwikkeld die water zuivert. Het Rotterdamse bedrijf heeft zich gespecialiseerd in maritieme drones die van afstand worden bestuurd of zelfs helemaal autonoom zijn. De robot-haai werkt als een intelligente tool die rondzwemt en vuil verwijdert. Via de mond van de haai wordt het afval verzameld. Tegelijk kan de robot ook data over de zee-omgeving verzamelen. De drones kunnen in groepen werken samen met het docking station.
– Roseman Labs:
Roseman Labs (privacy tech) uit Breda kreeg een prijs voor zijn software om gemakkelijker en veiliger data-samenwerkingen op te zetten. In plaats van het delen van data wordt het algoritme naar de verschillende bronnen gestuurd. Dit maakt gedecentraliseerde data analytics mogelijk zonder dat gegevens in verkeerde handen kunnen vallen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gebruikt deze oplossing om Secure Net te bouwen. Dankzij de sterke data-privacy garanties kan dit platform voor het delen van cyberrisico’s straks ook gebruikt worden voor het waarschuwen van bedrijven buiten de vitale infrastructuur.
VideowindoW, Absolute Audio Labs, Avular en Dimenco
– VideowindoW:
VideowindoW maakt van elk bestaand glasoppervlak op een gebouw een doorzichtige display. Het Delftse bedrijf doet dit door er een laagje video over heen te leggen. Anders dan concurrerende oplossingen zorgt deze display-oplossing ook voor warmte-absorptie. Tegelijk verblindt het glas minder. Dit maakt de VideoWindoW bij uitstek geschikt voor luchthavens en andere gebouwen met grote glasoppervlakken. De Schiphol Group heeft hiervoor onlangs een leasecontract afgesloten. Rotterdam The Hague Airport gaat de oplossing installeren. Museum Jan Cunen te Oss gaat de transparante display inzetten als duurzaam communicatiemedium voor exposities.
– Absolute Audio Labs:
De Nederlandse scale-up Absolute Audio Labs uit Hilversum biedt software die spraak beter verstaanbaar maakt. Bovendien kunnen gebruikers van draadloze oortjes of hoorapparaten meer van muziek genieten. Ontwikkeld is een suite van algoritmes die geavanceerde hoorfuncties toevoegen aan draadloze oortjes. Dit soort koptelefoons zijn te voorzien van extra functies voor slechthorenden. Deze algoritmes zijn ook toepasbaar in hoortoestellen. Het Pyour audio platform van het bedrijf werkt met algoritmes voor artificial intelligence en machine learning.
– Avular:
Het robotica-bedrijf Avular helpt anderen de nieuwe generatie mobiele robots te realiseren. Te denken valt aan autonome drones en rovers. Het Eindhovense bedrijf ontwikkelde een modulair ‘robot-brein’. Samen met verschillende voorgeconfigureerde modulaire robot-platforms kan daarop elke functionaliteit worden gemonteerd.
– Dimenco:
Dimenco gaat de 3d-techniek na ruim tien jaar weer nieuw leven inblazen. Tijdens de CES demonstreert deze afsplitsing van Philips zijn nieuwe 3d-techniek voor laptops, Simulated Reality (SR) geheten. Hiervoor zijn geen speciale brillen nodig. Het bedrijf uit Veldhoven ontwikkelde een nieuwe vorm van ruimtelijk computergebruik. Hierdoor zijn nieuwe manieren van interactie en beleving van het beeldscherm mogelijk. Dit jaar nog komen de eerste consumentenproducten uit die op deze technologie zijn gebaseerd. SR combineert lichtveld-3d-techniek, geïntegreerde sensoren en algoritmen voor beeldverwerking. Doel is realistische 3d-objecten naadloos te ervaren in een virtuele omgeving.
Andere winnaars van een CES Innovation Award zijn Crescent Medical (camera voor chirurgen), Ferr-Tech (waterzuivering), Ocean Grazer (milieutechniek) en Urban Mobility Systems (elektrificatie van machines).