De cloudnative-community verandert snel van karakter. Voorbij is de tijd dat tovenaars op gebied van softwareontwikkeling in deze gemeenschap de toon aangaven. Een heel andere type ontwikkelaar bepaalt thans het beeld. Opensourcesoftware op basis van het container-orkestratie-platform Kubernetes wordt steeds meer mainstream.
Priyanka Sharma, directeur van de Cloud Native Software Foundation (CNCF), zei dit tijdens de opening van KubeCon/CloudNativeCon. Nog tot vandaag is de sterk uitgedijde cloud native community bijeen om de toekomst van de container-technologie te bespreken. Dat gebeurt zowel fysiek (in Los Angeles) als online.
Centraal tijdens de conferentie staan de ontwikkeling en implementatie van applicaties die de voordelen van de cloud maximaal benutten. Kubernetes zorgt ervoor dat applicaties enorm schaalbaar worden. Het platform bewijst vooral zijn nut als eindgebruikers behoefte hebben aan agile werken en devops.
Volgens Sharma zijn de sfeer en cultuur binnen de Kubernetes-wereld sterk veranderd sinds in 2015 de eerste KubeCon plaatsvond. In de beginjaren trok het evenement vooral wat Sharma noemt ‘dromers’ en ‘idealisten’ die zich graag in een nieuwe, onbekende wereld wagen. Daarna kwamen de sterk technisch georiënteerde ontwikkelaars. Nu zes jaar later bepalen pragmatici het beeld.
Taaie kost
Behalve bij de ontwikkelaars doet zich in de community ook bij de eindgebruikers een verschuiving voor. Een jaar of drie geleden bleven veel projecten in een experimentele fase steken. Alleen de grote techbedrijven die de beste ontwikkelaars aan boord hebben, lukte het op grotere schaal in containers verpakte applicaties in een productieomgeving uit te rollen. Voor ‘gewone’ ondernemingen zonder veel kennis van het cloudnative-ecosysteem bleek Kubernetes taaie kost.
Gaandeweg lopen er aardig wat it’ers rond die met dit orkestratie-systeem voor het uitrollen van moderne applicaties in de cloud uit de voeten kunnen. Bovendien bieden veel dienstverleners commerciële distributies aan waarmee goed valt te werken. Ze doen er eventueel ook onderhoud en ondersteuning bij, wat klanten extra ontzorgt. Beide ontwikkelingen dragen er toe bij dat de containerisatie zich over een breder front voltrekt. Ook meer traditioneel ingestelde bedrijven met de nodige legacy brengen die containers in productie.
Dat neemt niet weg dat het opensourceplatform Kubernetes zich nog altijd lastig laat doorgronden. Het gebruik ervan kan complex zijn, bevestigt Sharma. Voor hetzelfde probleem worden vaak heel veel verschillende oplossingen geboden. Overweldigend groot is het aanbod op gebied van bijvoorbeeld monitoring, logging en tracing. Het is soms moeilijk tussen de bomen het bos te zien. Bovendien wordt te veel vanuit het perspectief van software-engineers gedacht. Dat vertraagt nog weleens de adoptie.
Verticalisatie
Sharma ziet ook lichtpuntjes. ‘Behalve dat hun cloudnative-ontwikkelteams meer ervaren worden, zoeken bedrijven steun bij elkaar.’ Binnen de community van eindgebruikers is sprake van verticalisatie. Per bedrijfstak vormen zich groepen ontwikkelaars die elkaar helpen. Voorbeelden zijn de auto-industrie, het bankwezen en telecom.
Ook Chris Aniszczyk, cto bij CNCF, is zich bewust van de complexiteit die Kubernetes met zich mee brengt. ‘Vooral indirecte afhankelijkheden zijn vaak lastig te doorzien’, zegt hij. Maar volgens Aniszczyk komen er betere systemen voor reputatie-benchmarks. ‘Daarmee kan je beter wegwijs worden in het enorm gestegen aanbod van tools en applicaties.’
De adoptie van Kubernetes mag dan qua technische implementatie nog een aantal hordes kennen, het algemene klimaat is volgens Sharma sterk verbeterd. ‘Belangrijk is dat directies van grote ondernemingen anders over cloudnative computing zijn gaan denken. Ze begrijpen dat modernisering van hun it-infrastructuur nieuwe business en omzetvergroting mogelijk maakt. Hun aandacht is minder gericht op kostenbesparing.’
Volgens de CNCF-directeur heeft de pandemie-crisis de grote stoot gegeven tot deze verandering in denken. Een recente Kubernetes-roadshow door Europa was voor haar een eye opener. Waar Europa een paar jaar geleden nog weinig beweging vertoonde, worden nu volop systemen gebouwd op basis van containers. ‘Europese ondernemingen als Audi, Daimler, Deutsche Telekom en Spotify hebben inmiddels uitgebreide cloud native teams gebouwd.’
Rem
Ook wereldwijd zit de community in de lift. Sinds mei is de groei versneld. In mei van dit jaar werden 96 open-softwareprojecten geteld waarover de CNCF de supervisie voert. Amper een halfjaar later zijn dat er al 144. In 2019 stond de teller nog op 44. Het aantal ontwikkelaars dat bijdraagt aan de ontwikkeling van opensourcesoftware op basis van Kubernetes steeg van 123.000 in mei tot 137.000.
Een rem op het gebruik van Kubernetes is nog het tekort aan ontwikkelaars met kennis van cloud- en containertechnologie. Uit het recente ‘Open Source Jobs Report’ blijkt dat deze knowhow momenteel het meest gevraagd is. 92 procent van de hr-managers zit hier om verlegen. De CNCF kondigt daarom samen met The Linux Foundation een nieuw certificatie-examen aan dat de basiskennis van Kubernetes en cloudnative-architecturen test.