Corona lijkt geen negatieve invloed te hebben op ict-organisaties als werkgever van ict’ers. In het werkgeversonderzoek, dat Enigma Research uitvoert in opdracht van Computable, scoort deze specifieke groep werkgevers in 2021 een gemiddeld eindcijfer van een 8,39, negenhonderdste meer dan vorig jaar. Toch is het wel onrustig in de top tien met zeven stijgers en drie nieuwe binnenkomers.
De grote afwezige in de lijst dit jaar is RedLogic, de lijstaanvoerder van de afgelopen twee jaar. Het bedrijf kreeg te weinig respons om toegelaten te worden tot de top vijftig van 2021. Deelnemers hadden dit jaar minimaal negen beoordelingen nodig om kans te maken op een klassering op de lijst. 52 ict-organisaties lukte dit, Atos en DXC vallen net tussen wal en schip op basis van hun gemiddelde eindcijfer.
Top tien
Nu RedLogic niet op de lijst meedoet is de nummer één positie vacant. Deze kans wordt met beide handen aangegrepen door de nummer twee van vorig jaar, Group9. Het bedrijf leidt in 2021 en doet dit met grote overmacht. Van in totaal 27 medewerkers krijgt het een gemiddeld eindcijfer van maar liefst een 9,82. Hiermee hebben ze een straatlengte voorsprong op de rest en scoort het beduidend hoger dan de 9,53 van RedLogic vorig jaar. Dit cijfer is nog wel aan Group9 toegekend voordat het fuseerde met Merapar (zie pagina 22). Volgend jaar doet het gefuseerde bedrijf mee onder de naam AlfaOne.
Group9 grijpt dus de macht in het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties, er gebeurde echter nog veel meer in de lijst. Zo is er een compleet andere top tien dan vorig jaar. Xebia rukt op van de negende naar de tweede plaats en Uniserver maakt een iets kleinere sprong van de zesde naar de derde plek. Daar achteraan volgen respectievelijk Ventus en Delta-N, die allebei vanaf buiten de top tien vorig jaar in 2021 hierin binnen komen stormen. Aces Direct is in de top tien op positie zes nog het meest bescheiden met één plek winst ten opzichte van 2020, gevolgd op plek negen met Intermax Cloudsourcing, dat twee plekken wist te winnen ten opzichte van vorig jaar. De nummer zeven, acht en tien zijn allemaal nieuwe binnenkomers in de top vijftig en dus ook in de top tien. Deze positie zijn voor respectievelijk Bizway, Aspect-ICT en OGD ict-diensten.
Wijzigingen
Net als voorgaande jaren zijn de ict-werkgevers weer op allerlei verschillende zaken beoordeeld, onderwerpen waarin wel wat wijzigingen hebben plaatsgevonden. Uiteraard komen er weer zaken aan bod als werkzaamheden en verantwoordelijkheden, waardering voor de prestaties, scholingsmogelijkheden, bedrijfscultuur, et cetera, maar in 2021 is er ook aandacht voor zaken als mobiliteit, privacy, innovatie, diversiteit/inclusie, maatschappelijke betrokkenheid, vitaliteit en gezondheid.
Ten opzichte van vorig jaar zijn de drie losse onderdelen bedrijfscultuur, werksfeer en collega’s/collegialiteit dit jaar samengevoegd tot één item. Collega’s/collegialiteit was in 2020 het hoogst beoordeelde onderdeel in het werkgeversonderzoek, dit jaar staan de drie samen op de tweede plek met een gemiddeld eindcijfer van een 8,78. De financiële stabiliteit van de werkgever wordt dit jaar met een 8,96 als hoogste beoordeeld, twee tiende hoger dan vorig jaar toen het nog als op-een-na-belangrijkste werd gezien. Opvallend is wel dat waar de financiële stabiliteit van ict-organisaties bovenaan het lijstje prijkt, het salaris en de potentiële groei ervan onderaan het lijstje bungelt. Dit onderdeel scoort gemiddeld een 7,79, wel hoger dan de 7,61 uit 2020, toen dit onderdeel ook al het laagste werd beoordeeld.
Deellijstjes
Het zijn de zestien lijstjes waarop de ict-werkgevers beoordeeld worden die gezamenlijk leiden tot de eindlijst. We kunnen echter ook per deellijstje kijken naar de toppers. Met een clean sweep op de hoofdlijst mag het niet verwonderlijk zijn dat Group9 het ook op de deellijstjes goed doet. Het sleept op maar liefst tien van de zestien lijstjes een nummer één positie in de wacht. Daar waar het niet bovenaan de lijst prijkt, daar wordt in vijf van de zes gevallen een tweede plek gescoord. Opvallend is dat Group6 ‘slechts’ een zesde plek scoort op het gebied van innovatie en dus het opleveren van aansprekende producten of diensten.
Als we naar de overige winnaars van de deellijstjes kijken, dan sleept Xebia twee keer de winst in de wacht. Het bedrijf wordt het hoogste beoordeeld op de faciliteiten om verantwoord te werken en de scholingsmogelijkheden. Aces Direct, Eurofiber, HPE en Ventus voeren respectievelijk de lijstjes aan van de maatschappelijke betrokkenheid, de financiële stabiliteit, innovatie/aansprekende producten/diensten en de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Topics, branches en corona
Net als vorig jaar hebben we de respondenten in het werkgeversonderzoek ook gevraagd naar de ict-onderwerpen waar zij zich mee bezighouden in hun dagelijkse werk. Dit levert in totaal 29 keer een lijstje op met de beste spelers in dat specifieke topic. Ook vroegen wij hen in welke specifieke branches ze actief zijn, om zodoende branchespecialisten te kunnen gaan bepalen. Dit levert in totaal 28 rankings op.
Tot slot hebben we met corona een rare periode achter de rug. Daarom hebben we in het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties ook gevraagd hoe ict’ers vinden dat hun werkgever door de coronatijd heen is gekomen. Het gaat dan als zaken als het omgaan met coronamaatregelen, het faciliteren van thuiswerken, de beveiliging van het thuiswerken, of de werkgever innovatiever is geworden door de coronamaatregelen, of er productvernieuwing en/of productaanpassingen hebben plaatsgevonden, of de financiële stabiliteit voor zekerheid zorgde en of de werkgever mentale hulp bood in moeilijke tijd. Ook hier komt een top vijftig uit en zeven deellijstjes. Deze resultaten zijn terug te vinden op de website van Computable.
Dit artikel verscheen ook in Computable #5, jaargids Computable Career Guide.
Onderzoeksverantwoording Enigma Research
Computable-lezers zijn uitgenodigd om de organisatie waarvoor zij werken te beoordelen als ict-werkgever. In het onderzoek wordt onder andere de mate van tevredenheid over de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij de werkgever, de waardering die de werkgever voor zijn werknemers toont en uiteraard de algemene tevredenheid over de ict-werkgever in kaart gebracht. Computable heeft aan Enigma Research gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Uiteindelijk hebben 2.646 personen de vragenlijst volledig ingevuld. Dit is voor het volledige werkgeversonderzoek, dus inclusief de niet-ict-organisaties (zie hier)