De levering van (duurzame) restwarmte uit datacenters aan nabij gelegen bedrijfsterreinen of stadswijken begint op gang te komen. Gisteren werden drie projecten op dit gebied aangekondigd. Belangenbehartiger DDA is er blij om maar vindt het tempo nog te laag. Een actieplan van de overheid voor de inzet van circulaire warmte door middel van warmtenetten is daarom broodnodig.
Zo wil Interxion restwarmte leveren voor bedrijventerreinen in Schiphol-Rijk. Deze dochter van DigitalRealty gaat daartoe samenwerken met het lokale warmtebedrijf Polderwarmte in Haarlemmermeer. Interxion zegt de eerste Nederlandse aanbieder van datacenterdiensten te zijn die grootschalig restwarmte gaat leveren aan bedrijfsterreinen in de Randstad.
Behalve bij Schiphol blijkt ook in Rotterdam het lokaal uitwisselen van warmte, voortkomend uit groene energie, haalbaar. NorthC Datacenters gaat meedoen aan het grootste warmtenetproject tot nu toe in de wijk Schiebroek, waarbij 10.927 huishoudens en 367 bedrijven worden verwarmd met restwarmte.
De restwarmte komt vrij bij het koelen van de vele servers binnen een datacenter. Door een datacenter te koppelen aan een warmtenet, kan deze restwarmte gebruikt worden om andere faciliteiten of woningen te verwarmen.
Regionaal warmtenet
Tijdens de Green Data Center Conference werd gisteren nog een derde project aangekondigd. Het datacenter Smartdc dat onder andere veel gameservers van Ubisoft/i3D.net heeft draaien, wil restwarmte gaan leveren aan de nabijgelegen Van Nelle Fabriek. Gevolg is dat minder gas nodig is voor de verwarming van dit Unesco-monument. Door het leveren van restwarmte, voortkomend uit groene energie, heeft Smartdc zelf straks ook minder elektriciteit nodig voor koeling.
Stijn Grove, directeur van de brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA), ziet dit project als een mooi voorbeeld voor circulaire bedrijfsterreinen. ‘De samenwerking tussen Smartdc en de Van Nelle fabriek laat zien dat een lokale koppeling goed realiseerbaar is,’ aldus Grove. ‘Maar om de volledige warmtecapaciteit van een datacenter als Smartdc te benutten, is er een regionaal warmtenet nodig die de warmte naar de nabijgelegen gebouwde omgeving transporteert.’
Actieplan nodig
Ondanks de aankondiging van drie nieuwe projecten is het niet allemaal hallelujah. Volgens Grove komen restwarmte-initiatieven momenteel moeilijk op gang. Het merendeel van de geslaagde datacenter-restwarmte-projecten is te danken aan de persoonlijke vasthoudendheid van de lokaal betrokken partijen, meent hij.
Grove acht het van belang dat de overheid de koppeling tussen gas- en warmteprijzen loslaat. ‘Anders hebben afnemers geen reden om over te schakelen naar warmtenetten, zelfs als dit de meest duurzame optie is.’ De DDA roept politiek Den Haag daarom op een duidelijke visie te ontwikkelen. Een actieplan is nodig voor de inzet van circulaire warmte door middel van warmtenetten, aldus de vertegenwoordiger van de datacenterindustrie.