De politie heeft 29 Nederlanders die in verband worden gebracht met de aankoop van een ddos-aanval, per brief een laatste waarschuwing gestuurd. De ontvangers hebben te horen gekregen dat ze onder een vergrootglas liggen. Het bestoken van servers van websites met heel veel dataverkeer is strafbaar.
In de brief schrijft de politie dat de ontvanger is geregistreerd in haar systemen. Als zich in de toekomst nieuwe soortgelijke feiten voordoen, gaat de politie over tot vervolging. Verdachten kunnen dan rekening houden met een veroordeling, strafblad of inbeslagname van computerapparatuur.
De 29 namen kwamen naar boven tijdens een onderzoek naar de website Minesearch, een internationale booterwebsite waar illegale ddos-aanvallen worden verkocht.
Aanleiding voor het onderzoek van de politie was een aangifte van een gameserver die slachtoffer was van een aanval via deze site. Daarnaast kwamen er nog tientallen meldingen binnen van andere bedrijven en instanties. De politie heeft vorig jaar juli de woningen doorzocht van twee verdachten die vermoedelijk bij de website betrokken zijn. Het gaat om twee mannen van 19 jaar uit Spijkenisse en Winschoten. Bij de doorzoekingen aangetroffen apparatuur, zoals computers en telefoons, zijn in beslag genomen. Het politieonderzoek loopt nog.
Pas maar op jongetje! We houden je in de gaten nu we weten wat je gekocht hebt zou eigenlijk moeten gelden voor een ieder die Linux download.
Grapje jongens (en meisjes) want twee mannen van 19 jaar klinkt voor mij als naïeve jongens maar misschien dat ik me vergis en zijn het goedbetaalde statelijke actoren. Het onderzoek loopt nog dus ik moet even geduld hebben maar het is wel tekend voor de situatie dat je op een zolderkamertje al zoveel overlast kunt veroorzaken met digitaal belletje-lellen middels legale (IP) stresstools.
19 jaar klinkt als volwassen, tenzij er sprake is van duidelijke ontwikkelingsachterstand. Je mag op die leeftijd zelfstandig de beslissing nemen om te trouwen en kinderen te krijgen en nog veel meer. Verder geeft de politie aan dat de betrokkenen illegale DDoS-aanvallen zouden hebben gekocht via minesearch.rip/. Dat klinkt als DDoS as a Service (wellicht via tijdelijk gehuurde servers). Dat is wat anders dan het misbruik van een vrij te downloaden stress tooltje. Zie https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/11/03-kopers-van-ddos-aanval-krijgen-waarschuwing-van-cybercrimeteam.html
Wanneer de politie, lid van de Anti-DDoS-Coalitie, het onderzoek succesvol heeft afgerond, dan gaat de hermandad de gegevens van de daders hopelijk niet alleen aan de belastingdienst maar ook de slachtoffers beschikbaar stellen. Dan kunnen beheerorganisaties de gemaakte kosten en verliezen doorbelasten. Een beheerorganisatie mag ten slotte net zo goed een profit center zijn als criminele organisaties/ statelijke actoren. 😉
Jaap,
Je hebt niet goed opgelet tijdens de lessen strafrecht want hoe iets klinkt is niet zo relevant want ik hoor ook van alles in de wandelgangen, de rechtmatigheid om de verkregen informatie te kunnen gebruiken is het probleem. Ik begrijp je ‘ordnung muss sein’ maar mijn vraag was gericht op de nieuwsgierigheid van de jong volwassene oftewel lees je eigen reactie over de statelijk actoren nog eens terug.
Ewout, volgens mij verwijs je alweer naar het recht op de planeet Tschai en niet naar dat van ons landje. In het strafrecht hier speelt eventuele nieuwsgierigheid bij de jongvolwassene geen rol. Bij delicten gaat het om het vraagstukken zoals het bewijs omtrent strafbaargesteld gedrag, de rechtmatigheid van de bewijsvoering en het veronderstelde willens en wetens bij de beschuldigden. Ik wacht dus het onderzoek af over de transacties met Minesearch. Maar misschien weet jij er intussen meer van af, als nieuwsgierige oudere jongere. : D
In ons land geldt het rechtsbeginsel dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is en dus moeten we niet alleen het onderzoek afwachten, zoals ik al in eerste reactie stelde, maar we moeten ook nog duimen of de rechter het verkregen bewijsmateriaal rechtmatig vindt, zoals ik in mijn tweede reactie stelde. Want als de politie je op grond van vermoedens onder een vergrootglas legt dan is er geen sprake meer van onbespied leven, ik heb namelijk even de memo gemist dat we in de DDR leven. Dus wat betreft fictie moet je de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is, je schept daarmee mogelijk een verwachting waaraan je niet kunt voldoen.
Nieuwsgierigheid speelt in het strafrecht misschien geen rol maar de leeftijd zeker wel, een jong volwassene tot levenslange afbetaling van de schade veroordelen lijkt me als strafmaat niet redelijk maar ik ben zoals Dino al opmerkte geen rechter.