Op zijn jaarlijkse gebruikersconferentie Google Next kondigde Google een aantal diensten aan die cloudtechnologie dichter of in het eigen datacenter moeten brengen.
Geen volle zalen met enthousiaste klanten en ontwikkelaars. Wel de gebruikersconferentie Google Next 2021 in een virtuele setting. Zo gaven ceo Sundar Pichai en Google-cloud-ceo Thomas Kurian hun keynote vanuit een (ietwat kunstmatige) huiskamersetting.
Ook al is Google een vooraanstaande consumentenpartij, bij deze conferentie gaat het om business en cloud. In vergelijking met cloudproviders als Microsoft en AWS heeft Google, zeker in onze regio, nog een zekere achterstand als het om marktaandeel en contracten gaat. Al timmert het bedrijf hard aan de weg om die achterstand in te halen.
Edge
Het uitbreiden van de mogelijkheden rond cloudtechnologie stond vooraan op Google Next. Een van de meest vooraanstaande aankondigingen was Google Distributed Cloud, een reeks van diensten die organisaties helpt hun cloud-implementaties te versnellen, en dit ongeacht de locatie.
Zo kondigde het bedrijf Google Distributed Cloud Edge aan, dat inspeelt op de trend naar edge computing. Het brengt de infrastructuur en diensten van Google Cloud dichter bij de plek waar data worden gegenereerd en verbruikt. Dat kunnen edge-punten van Google zelf zijn, maar ook randlocaties zoals een winkel, fabrieksvloer of filiaal of via communicatieserviceprovider. ‘Dit maakt het ideaal voor het uitvoeren van lokale dataverwerking, lage latency edge compute workloads, het moderniseren van on-premises omgevingen, en het implementeren van private 5G/lte-oplossingen in diverse industrieën’, zo klinkt het bij Google.
Hosting
Het toont andermaal aan dat cloud computing en dataverwerking meer en meer een afgewogen verhaal wordt: soms in het datacenter van de cloudprovider ver weg, maar soms ook dichterbij. Ook omdat de (Europese) wetgeving dat in de hand werkt en organisaties dat ook verkiezen.
Met Google Distributed Cloud Hosted, de tweede dienst binnen Distributed Cloud, gaat Google nog verder door een zogenaamd soevereine cloudregio op te zetten. Google sloot daarvoor samenwerkingsverbanden af met T-Systems in Duitsland en Thales in Frankrijk. In deze setting levert Google enkel de hostingtechnologie. Het bedrijf werkt voor dit hosted-aanbod samen met NetApp als vooraanstaande partner.
Het doet dit om klanten, volgens het bedrijf, meer controle te geven over hun data en meer keuze voor hoe en waar ze hun workloads willen inzetten en uitvoeren. Google Distributed Cloud Hosted moet de eerste helft van 2022 beschikbaar zijn. Zowel Google Distributed Cloud Edge- als de Hosted-variant zijn volledig op Google Anthos gebaseerd.
Data
Verder deed Google nog aankondigingen zoals rond algemene beschikbaarheid (general availability; GA) en BigQuery Omni, dat zich richt op complex datamanagement in hybride en multi-cloud-omgevingen. Het moet organisaties in staat stellen cloud-analyses uit te voeren met data tussen diverse platformen en providers zoals van Amazon Web Services en Microsoft Azure.
Met deze aankondigingen bevestig Google de nieuwe grote aanpak in de cloud. Grote organisaties zullen in veel gevallen (blijven) werken met meerdere cloudproviders in een multi-cloudbenadering. Of met een lokaal (of eigen) datacenter of een datacenter in regio.
Hoe in het cloudtijdperk van morgen multi-cloud en hybride cloud dus de ordewoorden zijn.