De UBports Foundation ontvangt steeds meer aanvragen van organisaties die interesse tonen in hun opensourcesoftware voor mobiele telefoons. UBPorts ontwikkelt een variant van Ubuntu Touch voor smartphones als veiliger alternatief voor Android en iOS.
De verhoogde interesse kwam er onder meer na recente berichtgeving over telefoons van de Chinese fabrikant Xiaomi die data van gebruikers verzamelen en dit naar buitenlandse servers zouden sturen. Daarop volgden onder meer vragen in de Nederlandse Tweede Kamer.
Xiaomi-telefoons zouden niet alleen data vergaren, maar ook beschikken over een ‘content’-filter, zo blijkt uit onderzoek van de regering in Litouwen. Die filter hanteert een ongewenste-woordenlijst die in onder meer Nederland en België uitstaat, maar in sommige andere landen aan. Experts van de Litouwse overheid zeggen dat deze filters op afstand kunnen worden ingeschakeld. Als een gebruiker woorden typt die ‘ongewenst’ zijn, dan wordt er door het apparaat een verbinding gemaakt met servers die zich buiten de EU bevinden.
Flinke groei
De onafhankelijke UBports-community, die sinds 2017 verantwoordelijk is voor de doorontwikkeling van het mobiele besturingssysteem Ubuntu Touch, is de afgelopen jaren flink gegroeid. De organisatie kreeg voorheen al veel aanvragen van overheidsinstanties uit heel Europa, maar deze namen de afgelopen weken sterk toe. Jeroen Baten, operationeel marketing manager: ‘We zijn daar blij mee. Tenslotte willen we het doel bereiken dat iedereen vrij is om alle door onze community gemaakte opensourcesoftware zonder beperkingen te gebruiken. Vooral voor organisaties waar vertrouwelijkheid van informatie bovengemiddeld belangrijk is, biedt ons besturingssysteem een heel goed alternatief, dat ook nog eens meer digitale autonomie geeft.’
Dat de interesse voor een alternatief mobiel besturingssysteem stijgt, blijkt onder andere uit het feit dat de Ubports-website maandelijks tussen de 30.000 en 60.0000 bezoekers trekt en dat de dertien forums van de organisatie per maand 1,2 miljoen views krijgen. Er werken gemiddeld veertig tot zeventig ontwikkelaars per jaar mee aan de doorontwikkeling van het OS. Maandelijks melden zich vijf à tien vrijwilligers om een bijdrage te leveren.
Het zou een goed ding zijn, wanneer er een veilige Linux versie voor de telefoons komt.
Android gebruikt ook een (gesloopte) Linux kernel, maar in het systeem zijn veel beveiligingen niet aanwezig.