Amsterdam UMC heeft na een aanbesteding gekozen voor Infor Cloudsuite Healthcare als nieuwe enterprise resource planning (erp)-omgeving. Het is de eerste Nederlandse order voor het Amerikaanse softwareconcern sinds de marktintroductie afgelopen maart.
Amsterdam UMC, dat bestaat uit het Academisch Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum, behoort tot de grootste ziekenhuizen van Europa. In de ziekenhuizen verlenen ruim 16.000 medewerkers zorg aan 350.000 patiënten per jaar. Beide ziekenhuizen werken met eigen ict-omgevingen en applicatielandschappen. Dat moet een gemeenschappelijke omgeving worden waarbij de overgang naar één nieuw erp-platform een belangrijke stap is. De twee academische ziekenhuizen werken al met één, bijna volledig geïntegreerd elektronisch patiëntensysteem (Epic).
Nu nog werkt het AMC met het erp-systeem CareCtrl, gebaseerd op SAP, van PinkRoccade en VUMC met Oracle EBS. Beide systemen ondersteunen alle inkoop, logistieke en financieel-administratieve processen per locatie. Het AMC gebruikt het SAP-systeem ook nog voor een aantal processen op het gebied van huisvesting, gebouwbeheer en techniek/medische technologie. Bij VUMC wordt voor deze laatste processen Ultimo gebruikt. Van dit facilitair managementinformatiesysteem van Ultimo Software Solutions gaat het AMC tevens gebruikmaken.
Infor introduceerde afgelopen maart zijn Cloudsuite Healthcare op de Benelux-markt. Volgens het bedrijf is de software speciaal ontwikkeld voor organisaties binnen de gezondheidszorg en laat het backoffice-processen van zorginstellingen beter integreren met hun klinische activiteiten. Deze cloud-oplossing, draaiend in de Amazon-cloud, vervangt dus CareCtrl en Oracle EBS. Het implementatietraject neemt een kleine twee jaar in beslag, is de verwachting.
Partners
Infor trekt hierbij op met Apex Systems, onderdeel van het Amerikaanse it-concern ASGN. Apex Systems nam van de zomer de Infor-integratietak van Avaap over dat begin dit jaar nog een kantoor opende in Amsterdam. Dat bedrijf fungeert als systeemintegrator en schakelt daarbij de zorgautomatiseerders NxtMed en Enovation als onderaannemers in. Het totale implementatietraject neemt een kleine twee jaar in beslag.
Infor is niet helemaal vreemd voor Amsterdam AMC dat Infor Cloverleaf al inzet voor de interoperabiliteit van zorgdata. Het nieuwe erp-contract heeft een looptijd van vijf jaar met een optie tot verlenging van vijf maal twee jaar.
Over de waarde van de overeenkomst zijn geen mededelingen gedaan. Wel blijkt uit aanbestedingsdocumenten dat Amsterdam AMC jaarlijks ongeveer 1,7 miljoen euro kwijt is aan de huidige erp-pakketten en dat de nieuwe software niet meer mag kosten dan dit bedrag. Wel houdt Amsterdam AMC nog rekening met eenmalige implementatiekosten van maximaal vijf miljoen euro.
“……eenmalige implementatiekosten van maximaal vijf miljoen euro”
Dat lijkt me een bewaar-zin……. voor over 2 jaar
😉
Rest van de implementatie over 2 jaar gaat vallen onder aanpassingen, koppelvlakken, compliancy, duurzaamheid, verbeteringen en onderhoud.
Inderdaad veel geld en of het hier om één voor de prijs van twee gaat is niet duidelijk maar het zal waarschijnlijk niet voor ondeugdelijke mondkapjes zijn, betere efficiëntie zal het doel wel zijn. Of die efficiëntie op bijvoorbeeld de koppelvlakken, compliancy en onderhoud behaald gaan worden zal de tijd leren want dit soort systemen worden na verloop van tijd zo complex dat met name verbeteringen en veranderingen extreem duur blijken te zijn. Het is dan ook opvallend dat voor een nieuw systeem gekozen wordt want de huidige ERP oplossingen zijn niet zo heel lang geleden geïmplementeerd en gebruikers moeten dus weer leren omgaan met een nieuw systeem. Een systeem wat klaarblijkelijk in de cloud gaat draaien, recentelijk gekocht is door Apex Systems voor een onbekend bedrag en waarvan de system integrator nog maar net voet op Nederlandse bodem heeft gezet en daarom onderaannemers gebruikt voor de implementatie ervan. Ik kan de sceptische reactie dan ook wel begrijpen want uiteindelijk heeft het contract maar een looptijd van 5 jaar met weliswaar een mogelijkheid tot vijfmaal een verlenging maar waarschijnlijk niet voor de dezelfde prijs, de WC-eenden begrijpen wat ik bedoel als je transitiekosten €5 miljoen zijn.