Weet je nog dat ze allemaal zeiden dat het nooit meer wordt zoals het was? Dat er heel veel dingen gaan veranderen na corona? Nou dat geldt dan niet voor de lengte van de files, want die is weer precies zoals het was.
We staan gewoon weer elke ochtend netjes in de file. Allemaal ’s ochtends in ons eentje in de auto op hetzelfde tijdstip. En ’s middags idem dito allemaal weer in ons eentje op hetzelfde tijdstip terug.
Kleinere auto’s
De VVD zal wel weer pleiten voor bredere snelwegen. Ik pleit voor kleinere auto’s. Als je er toch in je eentje inzit en je gemiddeld 25 kilometer per uur rijdt, kun je net zo goed in een invalidewagentje rijden. Scheelt behoorlijk wat kilometers file.
Waarom doen werkgevers er ook niet meer aan? Waarom verbied je als werkgever niet gewoon om tussen acht en tien uur ’s ochtends te vergaderen? En je gaat of voor drie uur of pas na zevenen naar huis. Natuurlijk niet iedereen tegelijk, want dan krijg je ook weer file.
Oorlog op arbeidsmarkt
Blijkbaar vinden werknemers het te leuk op het kantoor, of thuis te erg. Het is geen tip, maar ik zou als werkgever mijn flexibele werkplekken gaan verhuren aan mijn eigen medewerkers. ‘Oh, je wilt toch op kantoor komen? Dat is dan 7 euro 50.’
Dit gaat natuurlijk niet gebeuren, want het is natuurlijk oorlog op de arbeidsmarkt. Nog zoiets wat weer precies is zoals het was. ‘The war on talent’ is aan de gang, dus wordt er weer heel zuinig met werknemers om gegaan. Je gaat nu ook vacatureteksten krijgen als ‘bij ons hoef je niet thuis te werken’, ‘je mag gewoon lekker op kantoor komen’ en ‘een 9-tot-5-mentaliteit is een pre’.
Ze zeggen weleens dat we in een rare wereld leven. Nee, we zijn gewoon rare mensen.
Ik wou niet de eerste zijn maar als na 24 uur er nog geen reactie is kan ik niet langer meer op mijn handen zitten. Die rare mensen waar Jacob het over heeft zijn namelijk niet alleen de zorgmedewerkers die de zorg tekorten op moeten vullen maar ook de bouwvakkers die de wooncrisis op moeten lossen. Columnisten zijn dus nare mensen (21 juni 2021) die met een bekrompen blik op de realiteit de koe in de kont zitten te kijken want drang naar het oosten in de wooncrisis is leuk maar als arbeid niet mee verhuisd dan hebben we over een paar jaar nog meer forenzen. De eerdere inzet – van niet alleen de VVD – op arbeidsmobiliteit leverde een dagelijkse exodus op naar het centrum want de randstedelijke problemen zijn het gevolg van een ingezet beleid. Er gaat dan ook niets boven Groningen hoewel je wel stevig in je schoenen moet staan omdat de bodem wat bibberig is maar daar staat tegenover dat je op zaterdag ziet wie er zondag op de koffie komt als ze zich met 25 kilometer per uur verplaatsen.
Het verhuren van werkplekken is trouwens een prima idee want waarom zou je nog investeren in een bedrijfsgebouw als je beter af bent met verspreid over het land liggende werkplekken? Het concept van ‘ontmoetingsruimten’ wint aan populariteit en ik heb al verschillende facilitaire managers en horeca ondernemers gesproken die waarnemingen bevestigen, fysieke vergaderingen keren terug omdat het videovergaderen de essentie van lichaamstaal mist. En Jacob kan aan de wervende vacature tekst toevoegen dat het allemaal wel leuker wordt maar nog steeds slecht betaald blijft want als vrijwilliger heb ik activiteiten in de arbitrage en het bestuur. Er zijn dan ook meer sociale bubbels dan de 9-tot-5 sleur.
@Oudlid
Over het algemeen kan ik het eens zijn met jouw/uw waarnemingen.
Echter we hebben te maken met de harde realiteit van managers (niet facilitaire managers) die hun status afmeten aan de fysieke aanwezigheid van zijn/haar werknemers op de vloer. Of dit nu de basis heeft in een ingebakken wantrouwen in de productiviteit van dezelfde werknemers of niet.
Het maakt ook niet uit dat in de afgelopen anderhalf jaar dezelfde werknemers vaak hebben bewezen dat hun productiviteit gelijk is gebleven (of hoger geworden is); de manager wil mensen zien om te kunnen micromanagen (of om bij de collega manager te kunnen opscheppen dat ‘ik voor wel 100 mensen verantwoordelijk ben, en kom maar eens kijken hoe ik ze op mijn afdeling heb rondlopen’).
En inderdaad, mensen die fysieke arbeid leveren (bouwvakkers, verplegend en verzorgend personeel, veel logistiek personeel) komen niet onder het verplaatsen uit.
Maar hoeveel mensen die dagelijks in de file staan kunnen niet veel beter thuiswerken (zoals ze de afgelopen periode gedaan hebben), ware het niet dat de manager staat op fysieke aanwezigheid onder dezelfde of gelijke argumenten die jij/u nu aandraagt: “fysiek vergaderen is veel beter en team building”.
Het wordt tijd om dit soort van bedrijven aan te slaan voor het aantal kilometers dat ze hun personeel onnodig laten reizen. Een van de problemen die ik nog niet opgelost heb is om de glibber-managers de ’tools’ te ontnemen om ‘noodzakelijk’ te laten definiëren op een manier die neerkomt op “wanneer ik het wil, en ik wil het altijd”.
@CPT
Zeg maar je/jij want ik ben niet zo van de hiërachische gebruiken en het is ook even wennen dat er mensen zijn die het over het algemeen eens zijn met mijn waarneming na de rondjes azijn van mijn andere ‘kroegmaten’ aan de digitale bar op dit platform. Nu spreekt de G.B.J. Hilterman van Computable m.i. echter niet over dwang om naar kantoor te gaan maar over de mensen die elke ochtend de huisdeur achter zich dichttrekken omdat ze met plezier bezigheden buitenshuis hebben. Voor de actieve herinnering hebben we de schrijfsels want 8 april 2020 schreef Jacob: “…word je geacht zo snel mogelijk je kinderen naar de opvang te brengen en naar je werk te rijden.”
Uiteraard zullen er ook mensen gedwongen naar kantoor moeten komen maar wat betreft fysiek vergaderen, presenteren, whiteboarden enzovoort ben ik van mening dat de effectiviteit van een middag ‘speeddaten’ in een informele setting meer oplevert dan ’teaming’ via teams. Uiteraard zijn de argumenten te betwisten maar persoonlijk vond ik op afstand samenwerken toch lastiger omdat eenvoudige dingen onnodig complex werden doordat technologie nog weleens faalde. Ik ben daarom dan ook van mening dat de ‘ontmoetingsmomenten’ noodzakelijk blijven voor de samenwerking, misschien niet dagelijks maar wel regelmatig.
Wat betreft alle glibber-politici die hun kans zien om een persoonlijk CO2-budget in te voeren kunnen we ook allemaal elektrisch gaan rijden waarna het licht helemaal dooft in Nederland, hoeveel extra gas hebben we straks nodig om alle thuiswerkplekken warm en comfortabel te houden?