Het softwarehuis Spacemaker, een dochter van Autodesk, lanceert een tool om architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars te helpen hitte-eilanden te voorkomen. Microclimate Analysis, zoals de toepassing is gedoopt, maakt daarvoor gebruik van ai.
In steden veroorzaken grote betonmassa’s en het gebrek aan groen zogenaamde ‘stedelijke hitte-eilanden’, die grote temperatuurverschillen vertonen met de omliggende gebieden. De druk voor architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars om met klimaatbestendige oplossingen te komen om die hittestress (en ook bijvoorbeeld wateroverlast) te minimaliseren, is groot.
MicroClimate Analysis is een visuele ai-tool waarmee planners het thermische comfort van buitenruimtes beoordelen, probleemgebieden opsporen en oplossingen simuleren om hitte-eilanden te voorkomen. Op die manier zijn iingrijpende en kosteneffectieve veranderingen in een vroeg stadium door te voeren, nog voor er definitieve ontwerpbeslissingen vallen. De tool maakt deel uit van een bredere suite-functies, waarmee is te testen hoe ontwerpen onder invloed staan van omgevingsfactoren als geluid, daglicht en wind.
Uren
Er bestaan al tools voor het berekenen van het hitte-eilandeffect, maar deze zijn vaak alleen te gebruiken door experts, het duurt uren om ze uit te voeren of ze visualiseren data niet. Spacemakers oplossing is sneller, werkt intuïtief en is visueel, zodat de invloed van ontwerpbeslissingen op temperatuur meteen duidelijk zijn. Vervolgens zijn eventuele problemen snel op te lossen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld het percentiel aanpassen om te zien hoe de locatie reageert op extremen, bijvoorbeeld op een zeer hete zomerdag. En de resultaten vervolgens direct bekijken.
De nood aan dit soort tools wordt almaar groter. In Noord-Europa bijvoorbeeld is het ontwerp van particuliere woningen er van oudsher op gericht de warmte binnen te houden, er is weinig nagedacht over hoe die warmte buiten is te houden. Maar zelfs in Zuid-Europa, waar de zomers warmer zijn, vormen extreme weersomstandigheden een uitdaging voor het huidige gebouwenbestand.
‘In de meeste gevallen wordt in een te laat stadium rekening gehouden met thermisch comfort, waardoor cruciale onderdelen van de duurzaamheidsstrategie van een stad ineffectief kunnen worden’, zegt Håvard Haukeland, co-oprichter van Spacemaker en senior director bij Autodesk. ‘Planners en ontwerpers worden dan gedwongen problematische grootschalige problemen aan te pakken met kleinschalige, maar dure aanpassingen en verbeteringen, met groot risico op vertragingen.’