Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) bevestigt dat het niet gaat lukken het Platform Open Overheidsinformatie (Plooi) tijdig op te leveren. Dat betekent dat de Wet open overheid (Woo), de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), volgend jaar van start gaat zonder een ict-platform waarop decentrale overheden allerlei documenten verplicht moeten publiceren. Zorgen daarover is volgens de demissionair bewindsvrouw niet nodig.
Dat bleek tijdens een debat in de Eerste Kamer. De koepelorganisaties die afgelopen week in een brandbrief hun verontrusting hadden geuit, hoeven per 1 mei 2022 niet klaar te zijn. Volgens Ollongren is gefaseerd over te gaan tot actieve openbaarmaking.
De Woo, die decentrale overheden verplicht documenten in elf categorieën van informatie openbaar te maken, voorziet namelijk in een stapsgewijze implementatie. Over die fasering overlegt het ministerie met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW).
Vrij ver
De koepels hebben gelijk met hun kritiek dat er nog helemaal geen aansluitplan is. Ollongren zegt hier ‘vrij ver’ mee te zijn. ‘Ik denk niet dat het nog heel veel tijd hoeft te kosten’, verduidelijkt zij. De minister hoopt dit najaar een aansluitplan klaar te hebben met duidelijke technische eisen en een kostenverdeling. Ze wil dat niet eenzijdig opleggen maar met instemming van de koepels doen.
Volgens Ollongren zit het knelpunt in het aansluiten van alle overheidsorganisaties die straks onder de nieuwe wet gaan vallen. Dat zijn er meer dan vijfhonderd. Partijen die moeten aansluiten, dienen eerst de boel op orde te hebben. En dat kan soms lang duren. De minister ontkent dat het platform zelf onvoldoende is ontwikkeld, zoals de koepels stellen.
Het systeem Plooi draait momenteel in de demo-versie. De eerste collecties zijn ontsloten, maar er moeten nog heel veel volgen. Uit het debat in de Eerste Kamer blijkt dat de wet qua uitvoering een trage start krijgt.
Ollongren streeft voor het Rijk naar aansluiting in 2023 voor de eerste categorieën informatie. Volstrekt in nevelen gehuld is wanneer de gemeenten, provincies en waterschappen volgen. Mogelijk duurt dat nog vier jaar.
Overigens is de wet zo ingewikkeld dat zelfs de knapste juristen op de Haagse ministeries moeite hebben deze te doorgronden. Op 5 oktober stemt de Eerste Kamer over deze wet, waarvoor de voorbereidingen in 2012 begonnen.