De Europese Unie wil een einde maken aan de verschillende opladers die elektronicafabrikanten leveren. Usb-c wordt de standaard zodat één oplader kan volstaan voor meerdere apparaten zoals smartphones, laptops en bluetooth-headsets. Ook Apple moet eraan geloven. Als de regel in 2024 ingaat, moet de techgigant zijn iPhones aanpassen aan de Europese markt.
Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag is ingediend bij de Europese Commissie. De maatregel moet fabrikanten dwingen een gemeenschappelijke oplader voor elektronische apparaten te gebruiken, meldt nieuwssite Politico.
Het voorstel vereist dat alle fabrikanten de oplaadpunten van apparaten harmoniseren. Daarvoor is usb-c als standaard gekozen. Ook moeten de fabrikanten hun softwareprotocol voor snelladen inter-operabel maken zodat onafhankelijk van het merk of het apparaat de accu snel weer vol is.
De nieuwe regels zijn van toepassing op tablets, koptelefoons, camera’s en luidsprekers. Of meer precies, het gaat om de oplaadpoort die gestandaardiseerd wordt. De regels gelden niet voor e-readers of draadloze oplaadsystemen.
Niet vrijwillig aanpassen
De Commissie verwacht het voorstel volgend jaar goed te keuren, waarna de lidstaten een jaar de tijd krijgen om de nationale wetgeving aan te passen. Halverwege 2024 is de wet EU-breed ingevoerd, zo is de verwachting. Doel is om de jaarlijkse hoeveelheid elektronisch afval in de EU stevig terug te dringen.
De eerste EU-plannen voor een universele smartphone-lader stammen uit 2010. Eerder beloofden producenten dat ze op vrijwillige basis hun opladers zouden harmoniseren. Omdat die toezegging niet van de grond komt, grijpen Eurocommissarissen Margrethe Vestager (Concurrentie & Digitale Zaken) en Thierry Breton (Interne Markt) nu naar nieuwe wetgeving als pressiemiddel.
Apple
De grootste dwarsligger is Apple. Die probeerde meerdere keren het voorstel te kraken. Apple stapte voor het opladen van iPads en MacBooks weliswaar over naar usb-c, maar houdt voor zijn iPhones vast aan de eigen lightning-poort. Het bedrijf voert als argument aan dat usb-c innovatie belemmert.
Critici stellen dat de leverancier daarmee controle houdt over de gebruikte laadsnoeren en uit is op financieel gewin. Makers van lightning-snoeren betalen een bedrag aan Apple om die gepatenteerde snoeren op de markt te brengen. Daarmee zijn die snoeren ook een lucratieve inkomstenbron voor Apple.
Als de wet van kracht wordt, moeten in 2024 ook iPhones een usb-c-poort voor opladen hebben.
Meeleveren van lader aan banden
Het voorstel voor een verplichte usb-c-standaard volgt op een eerdere EU-wet om de bundelverkoop van apparaat en accu aan te pakken. Dat voorstel kreeg vorig jaar de steun van het Europees Parlement.
Daarin staat dat fabrikanten de standaardverkoop van een oplader bij elke nieuwe smartphone moeten staken en consumenten de keuze moeten bieden om hun oude oplader te gebruiken. Ook dat voorstel is gericht op het terugdringen van elektronisch afval. Volgens de Commissie hebben burgers gemiddeld drie verschillende opladers in huis, waarvan er minstens één niet wordt gebruikt.
Toch zal het verplichte gebruik van usb-c en het staken van het meeleveren van nieuwe laders niet het einde betekenen van een andere stekker-ergernis. EU-landen hebben nog steeds verschillende stopcontacten en stroomspanningen. Waar fabrikanten voor de opladers nog steeds verschillende varianten moeten produceren, daar zijn gebruikers van elektronische apparaten voorlopig nog niet af van de reisstekker.
Beetje arrogant van de EU.
Eisen dat fabrikanten 1 uniforme connector gebruiken voor het laden (wat ik kan begrijpen, maar ook Apple’s standpunt dat je innovatie daarmee remt).
En vervolgens de stopcontacten lekker ongemoeid laat tussen landen in de EU.
Met die wisselende stekkers in Europa valt het nog wel mee: https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/wereldkaart-stekkers/
Het lijkt een nobel streven van de EU, maar wat ben ik blij dat het ze 7 jaar geleden niet gelukt is:
https://www.nu.nl/tech/3725211/europa-krijgt-wet-universele-telefoonoplader.html
Toen wilde de EU de micro USB aansluiting verplichten. Apple had de (omkeerbare, minder kwetsbare) lightning stekker al in gebruik. Terug naar micro USB zou een enorme stap terug zijn.
Ik heb geen idee wat Apple van plan is, en waarom MacBooks en iPads al lang USB-C hebben en iPhones nog niet, het lijkt mij eerlijk gezegd een logische stap, maar ik vraag me af wat het nut is van verplichten.
Volgens mij is het verbieden van “draadloze” laders (als enige laadmogelijkheid) een veel slimmere keuze. Het opladen van telefoons kan niet draadloos. Je kunt telefoons opladen door ze bijvoorbeeld op een laadmat te leggen. De laadmat, die met een draad aan een spanningsbron ligt, heeft een spoel, en je telefoon ook, en leg je die op elkaar, dan kan er stroompje gaan lopen waardoor je telefoon kan laden. Dat werkt minder efficiënt dan je telefoon rechtstreeks met een snoertje opladen. Het “draadloos” laden duurt langer, kost meer energie, en het is niet draadloos. Ik mis het voordeel totaal!
Ik denk dat het verplichten van USB-C ervoor zal gaan zorgen dat Apple een telefoon uitbrengt zonder fysieke aansluitingen, waardoor het optioneel draadloos laden de enige manier wordt om ‘m te laden. Oude snoertjes gaan in de kliko, er worden laadmatjes gekocht (eerst goedkope Action troep, wat binnen een maand in de kliko ligt, daarna het betere spul), wat meer e-waste betekent en meer energieverspilling.
Het zal niet voor het eerst zijn dat de EU een verkeerde ICT beslissing neemt. Hopelijk stellen ze USB-C niet verplicht.
En hoe voorziet deze wet er in, dat als deze wet in 2024 in is gegaan en USB-C verplicht wordt, dat er wel overgestapt kan worden op een nieuwe industriestandaard. USB-H die in 2025 word uitgevonden. En de telefoon binnen 2 minuten van 0 naar 100% kan laden. Ik noem maar wat.
USB-C is trouwens een protocol waar trouwens ook niet iedereen zich aan houd terwijl het wel USB-C is. Net niet de specs 100% gevolgd, of toevoeging gedaan, whatever, Waardoor er bv interoperabiliteit is door bv kabeltjes van Samsung veel slechter werken op een OnePlus en dat een OnePlus kabel op een OPPO of een Huawei zelfs beter werkt dan hun eigen kabel.
Dus hoe heeft de EU in vredesnaam kunnen kiezen voor een specifiek protocol? Waarom hebben ze niet gezegd: bedrijven worden verplicht om telefoons te leveren met een industriestandaard. Dat mogen ze zelf bepalen. Maar als ze noem eens wat 1 x in de drie , vier of vijf jaar overlegd hebben, dan *moeten* ze ook 3,4 of 5 jaar allemaal telefoons leveren met die aansluiting.
Overstappen op een ander type kan. Met zijn allen.
Het aantal soorten aansluitingen is minder groot dan vroeger, zoals Ewout aangeeft. De fabrikanten proberen nu vooral extra geld te verdienen via andere niches, zoals die van afwijkende accupacks, die dichtgelijmd worden en vaak ook aan het apparaat vastgelijmd worden.
Laten we niet moeilijk doen, USB-C is voorlopig een goede standaard. De USB-C standaard hoeft innovatie niet te belemmeren. Apple is ook USB 1.0 gaan ondersteunen. Er is ruimte voor andere aansluitingen. Compliance van de IEC 62680 IEC-specificatie is belangrijk. Belangrijker is een snelle invoering, anders loopt de overheidsstandaard weer achter de de facto standaard aan. Dus direct verbindend verklaren vanaf een bepaalde datum en geen geneuzel via het aanpassen van nationale wetgevingen gedurende een jaar tijd. De hardwaresector past een product doorgaans om de 3 maanden aan. Non-sektarische bedrijven gaan sowieso al over op USB-C of zijn al overgegaan. Laten we het de volgende keer beter en vooral sneller doen.
@Peter
USB-C is geen protocol, het is een fysieke aansluiting. Zo’n USB-C stekker kan bijvoorbeeld de USB 2.0 en USB 3.1 protocollen ondersteunen, maar ook Thunderbolt of Display Port. Kán, want het hoeft niet. En dat is het grote probleem met USB-C: je weet niet wat er allemaal wordt ondersteund. USB 2.0 data uitwisselen en een telefoon laden met 5V gaat bijna altijd, maar USB 3.2 of Thunderbolt of een laptop laden met 20V zijn ook opties, maar die worden door de meeste USB-C poorten (en kabels!!!) niet ondersteund.
@Jaap
Apple voldoet aan de meeste standaarden. Zo is Apple het eerste merk dat de aparte poorten voor printers en toetsenborden wegliet en alleen USB-A (het stekkertje, met USB 1.1 en later 2.0 en hoger als protocollen) gebruikte. Apple behoorde ook tot de eersten die laptops uitbracht met alleen USB-C aansluitingen (en is mede-ontwikkelaar van die standaard). Als meer fabrikanten dat hadden gedaan, dan waren USB sticks met een USB-C stekker al lang gemeengoed, maar de rest van de wereld deed er niet aan mee, dus zitten we nu nog met een USB-A stekkertje voor 99,999% van de USB sticks.
Dus “de wereld” is nog lang niet over naar USB-C, maar toch worden fabrikanten (lees: Apple) gedwongen om telefoons van een USB-C laadaansluiting te voorzien. Waarom dwang? Wat als er een betere opvolger komt? Want dankzij Peter weten we dat USB-H nog weer veel beter is. Mag die dan niet worden gebruikt op nieuwe telefoons?
Begrijp me niet verkeerd: van mij mag Apple overstappen op USB-C voor telefoons. Ze hebben al iMacs, MacBooks en iPads met alleen USB-C aansluitingen, dus wat is er mis met USB-C voor iPhones? Alleen dwang lijkt me niet het juiste middel, het stopt innovatie, de superieure Lightning aansluiting opgeven ten gunste van het fragiele Micro USB (één van de verschillende USB B stekkers) zou niet goed geweest zijn. De EU loopt altijd achter de feiten aan, in 2014 wilden ze Micro USB verplicht stellen, terwijl het superieure USB-C al bestond. In 2024 is USB-C meer dan 10 jaar op de markt, het lijkt me niet goed om USB-C te verplichten. Ze kunnen beter wachten op een nieuwe en betere standaard, en die promoten (niet verplichten) direct na de introductie.
De intentie om de e-waste terug te brengen door één generieke lader voor alle devices te verplichten is niet zo’n slecht idee, welke standaard dat wordt is een discussie op details. Dat wetgeving achter de laatste technologische ontwikkelingen aanloopt en daardoor voor de wet van de remmende voorsprong zorgt op innovatie is wel waar maar dat veranderd niks aan de intentie, allesbehalve zou ik zeggen.
@ Frank, ik betwijfel of de Lightning aansluiting opgegeven moet worden ten gunste van de Micro USB. Er is ruimte voor meer aansluitingen bij grote smartphones. Die lijken steeds meer op phablets.
Dat USB-A nog standaard is bij de PC’s en laptops (nu v 3.x) heeft vooral te maken met de vele USB-sticks en randapparatuur met USB-A. En USB-A is minder fragiel.
Het sneue is dat vrijwillige standaardisatie na 11 jaar niet heeft gewerkt. Dat was ook te verwachten. Het gaat de fabrikanten om geld en niet om innovatie van de sector of om het milieu. Als USB-C in 2022 eindelijk verplicht is voor opladers, dan bestaat deze aansluiting ook alweer 8 jaar. Dus de volgende keer gewoon verplichten, of als EU standaard opnemen in aanschafbeleid voor alle overheden. Dat de regels niet gelden voor e-readers of draadloze oplaadsystemen, is een gemiste kans. Gelukkig zijn eenvoudige adapters heel goed te recyclen.
@Jaap
Hoe groot telefoons ook worden, er komen nooit telefoons met 2 poorten die beide hetzelfde doen. 2 poorten betekent 2 zwakke plekken voor waterdichtheid, en een paar mm3 minder voor bv een accu en een extra 5G antenne, iets wat fabrikanten belangrijker vinden dan aansluitingen.
USB-C op telefoons verplichten gaat niet werken als pc’s gewoon USB-A houden, want dan houden we randapparatuur en USB sticks met USB-A, zoals je al opmerkte. En USB-C alleen is ook niet voldoende. Het is een fysiek stekkertje, maar het is totaal niet duidelijk wat voor communicatie erover mogelijk is. Ondersteunt het USB 2.0 of 3.2 snelheden? DisplayPort en HDMI of geen video? Thunderbolt 3 of 4 of geen Thunderbolt? Laden met 5V of 20V? En dan heb je nog de kabels. Wat ondersteunen die?
Het moet voor iedereen duidelijk zijn wat er mogelijk is met een apparaat met een USB-C aansluiting en een willekeurige USB-C kabel. Bijvoorbeeld laden met 5V 2A en USB 3.1 snelheid als absolute ondergrens voor een telefoon of tablet, en doe daar video bij voor pc’s. Eventueel een kabel voor alleen laden, om “juice jacking” tegen te gaan. Gebruikers / kopers hebben recht te weten wat ze kunnen verwachten. Helaas zorgt USB-C voor veel onduidelijkheid, alleen de fysieke poort verplichten is geen oplossing.
@oudlid
Goed punt, waar ik helemaal achter sta.
Alle telefoons ondersteunen wifi en 5G (of één van z’n voorgangers) en IP en HTML en weet ik veel wat als standaard, dus er is niks mis met een standaard voor laden. Dat scheelt ook weer een schap met kabeltjes bij de Mediamarkt, dan kunnen ze die ruimte gebruiken voor de 500e set HP inktpatronen die niet compatibel is met de 499 types die HP daarvoor al heeft uitgebracht (ja, ik voel hier nog een EU standaardisatiepuntje aankomen).
Zorgdragen voor het milieu is geen links agendapunt meer, het is een gegeven dat we onze leefomgeving te lang vervuild hebben en dat we teveel schaarse middelen hebben verbruikt. Het beperken van e-waste is belangrijk, dus devices moeten goed te repareren zijn, en aan het eind van hun leven moeten er zoveel mogelijk grondstoffen eruit kunnen worden teruggewonnen. Met andere woorden: minder maken, meer repareren, maximaal recyclen.
@Frank, als er 2 poorten zijn die beiden hetzelfde doen, dan hoeft Apple er niet zo’n punt van te maken. Wil men een apparaat dat vooral waterbestendig is, dan kan je beter een geheel draadloze telefoon maken. Geen gezeur over Lightning o.i.d., maar opladen met Qi o.i.d. Daar zitten overigens ook weer nadelen aan vast. Voorlopig zit men nog wel met een opening voor de simkaart. Met de nieuwste technieken heb je die kaart ook niet meer nodig.
Opladen via een kabel zal denk ik zeker voorlopig wel blijven vanwege de grotere energieverliezen in de energieoverdracht bij Qi. Dit is een milieukwestie. De verloopkabels en –stekkers van USB A naar USB C zijn ingeburgerd, zoals daarvoor die met micro-B en mini-B. Met de 5V adapter kan je de meeste oude en nieuwe apparaten opladen.
Qi is natuurlijk niet geheel draadloos. De primaire spoel van Qi apparaten moet via een kabeltje van stroom worden voorzien. De standaard daarvoor is nu USB C.
De vraag is meer, zoals je aanstipt, welke kant het opgaat met de spanning en de te leveren stroomcapaciteit (dus wattage) die adapters moeten bieden. Wil men meer universele adapters die ook krachtige laptops snel kunnen opladen?
De industrie is niet zo op milieu gericht als ze ons willen laten geloven. Zie je punt over inktpatronen. Bij ons wordt het schoner, maar vooral omdat vervuilende industriële productie naar lagelonenlanden gaat met minder strenge milieuwetten en minder streng milieutoezicht. De meeste grote industriële bedrijven geven meer uit aan reclame, voorlichters, campaigners, juristen, fiscalisten, lobbyisten, et cetera, dan aan milieuonderzoek. Het wordt wel beter, maar die omslag vergt nog decennia.