Capgemini gaat de huidige Digipoort volledig herbouwen. Logius gunt de aanbesteding van het nieuwe Digipoort-nok (nadere overeenkomst) definitief aan deze it-dienstverlener. Ook over de migratie, doorontwikkeling en beheer zijn afspraken gemaakt. De overeenkomst voorziet in een vernieuwing van de Digipoort Basis Applicatie. Ook de machtigingsvoorziening van Digipoort hoort hierbij.
Met Capgemini was al een raamovereenkomst afgesloten waarna het bedrijf kon meedingen naar zogeheten nadere overeenkomsten (nok’s) om Digipoort te herbouwen. Digipoort omvat het elektronisch bestuurlijk berichtenverkeer tussen belanghebbenden en een specifiek overheidsorgaan en maakt deel uit van de Gegevensuitwisseling dienstverlening. Om te voorkomen dat er een te grote afhankelijkheid van één leverancier ontstaat, is het project Gegevensuitwisseling dienstverlening in vier delen opgeknipt.
Een minicompetitie besliste over de definitieve aanbesteding. Behalve Capgemini deden Atos, CGI en Visma Connect mee. Het onderdeel Berichtenbox voor Burgers en Ondernemers werd eerder gegund aan CGI. Capgemini won ook de nok Swift.
Contractwaaarde
De aanbesteding herbouw Digipoort heeft naar verwachting een jaarlijkse contractwaarde van 3,5 tot 5,5 miljoen euro exclusief btw. De herbouw geschiedt op basis van een microservices-architectuur op een container-platform. Dit draait binnen de overheidsdatacenters. De Digipoort-overeenkomst behelst in beginsel de levering van agile-teams. De mogelijkheid bestaat tot op- en afschalen. Verwacht wordt dat de kosten tijdens de herbouw hoger liggen dan tijdens de daarop volgende fasen van beheer en doorontwikkeling.
Aanvankelijk koos het ministerie van BZK, waaronder Logius valt, voor maximaal hergebruik van bestaande softwarecode. De volledige verantwoordelijkheid zou middels een resultaatverplichting worden gelegd bij de leverancier van de herbouw. Na onderzoek bleek dat dit toch niet zo handig was. Maximaal hergebruik was complexer dan eerder gedacht. Ook de documentatie en informatie waren onvoldoende voor potentiële leveranciers om een resultaatverplichting aan te kunnen gaan. Bovendien kende dit scenario een veel langere doorlooptijd heeft dan eerder was geraamd.
Daarom werd uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw op basis van opensource. Daarmee is afgestapt van het hergebruik van bestaande code, zoals ook het Bureau ICT-toetsing (BIT, tegenwoordig Adviescollege ICT-toetsing) adviseerde.