De Europese Commissie heeft een analyse gemaakt van de impact van opensource-software en -hardware op de Europese economie. Daaruit blijkt dat elke euro die in openbronsoftware wordt geïnvesteerd, zichzelf 65 tot 95 keer terugverdiend.
Geschat wordt dat in de EU gevestigde bedrijven in 2018 ongeveer een miljard euro in opensource hebben geïnvesteerd, wat een positief effect op de Europese economie had van 65 à 95 miljard euro. De studie voorspelt dat een toename met tien procent van de bijdragen aan openbroncode jaarlijks een extra 0,4 tot 0,6 procent aan bbp zou genereren. Daarnaast is het een hefboom voor meer dan zeshonderd extra ict-startups in de EU.
Uit casestudies blijkt dat de overheid, door openbronsoftware aan te schaffen in plaats van propriëtaire software, de totale eigendomskosten zou kunnen verlagen, vendor lock-in zou kunnen voorkomen en zo zijn digitale autonomie zou kunnen vergroten.
Op lange termijn helpen de bevindingen van de studie om het gebruik van openbronoplossingen te promoten in het toekomstig software- en hardwarebeleid voor de Europese industrie. Bovendien heeft de Commissie een eigen strategie waarin ze het gebruik van openbronsoftware en het innovatief en collaboratief potentieel ervan aanmoedigt. Openbronsoftware helpt om de doelstellingen van de overkoepelende digitale strategie te bereiken en draagt bij aan het programma Digitaal Europa, stelt de Commissie.
Het volledige rapport is hier te downloaden.
En toch verwacht ik niet dat we over 2 jaar (of zelfs) opeens alleen maar (of grotendeels) open source applicaties geïnstalleerd zullen zien. Managers laten zich graag fêteren door de grote software leveranciers en krijgen een loer voor de ogen gedraaid over ‘support’ dat zou worden geleverd door hen (impliciet niet geleverd door al die open source leveranciers).
In het verleden zijn voldoende overstap-projecten om onduidelijke redenen mislukt….
Maar ik laat me graag verkeerd bewezen tegen die tijd.
Als elke euro die in openbron software wordt geïnvesteerd, zichzelf 65 tot 95 keer terugverdiend dan is dat een businesscase die er niet om liegt en misschien kan Computable daarom ook nog even aangeven wat de terugverdientijd is. Want als ik mijn Euro van vandaag volgend jaar 65 tot 95 Euro waard is dan is dat – zonder inflatie – veel meer rendement dan ik op mijn spaargeld bij de bank krijg.