De digitale sector betreurt het volledig gebrek aan nieuw beleid. NLdigital constateert dat Den Haag stilvalt zolang er geen nieuw kabinet wordt gevormd. En dat terwijl we midden in een versnellende digitale transitie zitten. Het algemene beeld van Prinsjesdag is impasse.
Michiel Steltman, directeur Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland), noemt de Miljoenennota 2022 een ‘copy-paste’ van de vorige versie. Van intensiveringen die impact hebben op de ict-sector, is nauwelijks sprake. Lichtpuntje is de reservering van driehonderd miljoen euro voor mogelijke deelname aan Europese innovatieprogramma’s op het gebied van cloud en chips.
Ook de Dutch Startup Association (DSA) noemt dit laatste een goed gebaar, evenals de verbeterde visa regelgeving om nieuw talent aan te trekken. Wel vreest de DSA dat de aangekondigde driehonderd miljoen aan subsidies slechts toegankelijk is voor een beperkte groep bedrijven. Deze subsidies zijn immers specifiek bedoeld voor technieken en diensten in de chip- en cloud-industrie.
Voor de rest is het stilstand en dus achteruitgang, klaagt NLdigital. ‘Hoelang moet het onderwijs nog wachten op digitale geletterdheid? Hoelang moeten projecten in de digitale sector voor connectiviteit, arbeidsmarkt en duurzaamheid nog wachten op financiering? Hoelang moeten de Autoriteit Persoonsgegevens en het Digital Trust Center nog wachten op voldoende financiering om hun werk goed te doen?’, vraagt de brancheorganisatie zich af.
Geld op de plank
Ernstig ook is dat het Europees herstelfonds ongebruikt blijft. Nederland kan, vanwege de demissionaire status van het kabinet, nog niet aan de voorwaarden voldoen. Daarom blijft er geld op de plank liggen. Voorstellen blijven liggen om heel Nederland aangesloten te krijgen op internet
NLdigital is blij te lezen dat het maatschappelijk belang van cybersecurity hoger op de agenda komt. Maar Steltman constateert dat geen gevolg is gegeven aan het advies van de Cybersecurity Raad (CSR) om in de komende kabinetsperiode 833 miljoen euro extra te investeren in cyberweerbaarheid.
Lucien Burm, voorzitter van DSA, stelt vast dat aandelenopties voor het eerst expliciet worden benoemd in de kabinetsplannen. Maar de nieuwe aandelenopties-aanpak wijkt te veel af om in het voordeel van Nederland te zijn, meent Burm. Vestiging, verblijfsduur en het aantrekken van talent worden daardoor nog steeds belemmerd. Burm: ‘Als je talent wilt binnenhalen en werknemers wilt belonen, is een grotere stap om nodig, scherper dan het huidige voorstel.’
Waar de US tech companies al hebben aangekondigd om tientallen miljarden te gaan investeren in onder andere IT security op verzoek van Biden zijn wij hier lekker in de marge bezig met deze fooi.
De reactie hierop, het recente initiatief van de EU om met behulp van een pan Europese alliantie 10 miljard in cloud en aanverwante technologie te helpen ontwikkelen moet snel van de grond komen. De boot is al gemist, we moeten hem nu zwemmend inhalen en erop springen.
Een markt die investeert – op verzoek van een president – klinkt heel anders dan een markt die om een investering van de overheid vraagt. Subsidies die niet renderen zijn dan ook een verkapte staatsteun voor een industrie die veelal de slag gemist heeft want we hebben één van de beste digitale infrastructuren van de wereld maar weten daar niet van te profiteren. De copy-paste waar Steltman het over heeft zijn dan toch vooral de dertien-in-een-dozijn oplossingen van achter de Amerikaanse IT leiders aanlopen. Overgewaaide trends zijn niet de innovatie waarmee we de handelsoorlog gaan winnen, een oorlog waar we sowieso onze handen op de rug hebben laten binden door de innovatie uit te besteden.
De aandelenopties voor m.n. start-ups klinken als de copy-past van durfkapitaal met de agressieve ‘grow or go’ mentaliteit van voor de internet bubbel. Wat betreft subsidies die niet renderen is dat het oude ondernemen van verlies maken in de nieuwe economie, een herhaling van zetten als we kijken naar de internet-bubbel. Natuurlijk, heb je geld dan doe je wonderen en heb je het niet dan is het donderen maar het aantrekken van talent middels beloning trekt vooral de huurlingen, de valkuil ligt er al we hoeven alleen het zand er nog maar uit te scheppen om degene die nog een actieve herinnering hebben te wijzen op oude rapporten. Werknemers omscholen tot ondernemers is prachtig maar als je niet ondernemend bent dan wordt je uiteindelijk weer afhankelijk van subsidie.