Atos gaat de komende twaalf maanden in India 15.000 krachten aannemen. De Europese leider bij it-dienstverlening voegt dit aantal toe aan de 40.000 it’ers die al in dit land in dienst zijn. Inmiddels komt bijna een derde van de concernomzet uit India.
Tegelijkertijd snijdt Atos zoals eerder aangekondigd, fors in Duitsland. Daar gaan 1.300 arbeidsplaatsen verloren. Ook elders vallen klappen vallen, nu de vraag naar beheer van traditionele it-systemen terugloopt.
De expansie in India past in de versnelde herstructurering die de it-dienstverlener doormaakt. Atos steekt jaarlijks al vierhonderd miljoen euro in India, mede in ontwikkeling en scholing. Ceo Elie Girard kondigde de uitbreidingsplannen aan tijdens een gesprek met de Economic Times. De Fransen hebben al langer hun kaarten op India gezet. Met de overheid in New Delhi wordt samengewerkt op gebied van supercomputers. Ook heeft Atos daar een quantumlaboratorium. Volgens Girard wordt India toonaangevend bij quantum computing.
Groeimarkt
Verder zet Atos in op de combinatie van 5G en edge computing aan de rand van netwerken. De it-dienstverlener ziet daarin een nieuwe groeimarkt. Atos heeft geïnvesteerd in de assemblage van supercomputers en in 5G-edge. Op basis hiervan worden nieuwe diensten ontwikkeld. Veel productontwikkeling bij cybersecurity vindt in India plaats, stelt Girard.
Volgens de ceo is Atos wereldwijd de nummer twee in cybersecurity-dienstverlening. Hij denkt dat zijn concern over een jaar of twee marktleider op dat gebied zal zijn. Een series overnames brengt dat doel dichterbij. Vorig jaar kocht Atos de Amerikaanse computer- en netwerkbeveiliger Paladion die veel belangen in India heeft. Girard zegt verder af te zien van pogingen om DXC Technology over te nemen. Eerder dit jaar bracht Atos een bod op DXC uit dat mislukte. De ceo denkt nu aan middelgrote en kleinere acquisities.
“Atos steekt jaarlijks al vierhonderd miljoen euro in India, mede in ontwikkeling en scholing”. Dit lijkt hoffelijk maar dit doet Atos natuurlijk ook alleen maar omdat de mensen daar zo goedkoop zijn. Dit word overigens in hard tempo afgebouwd. Dan vraag ik me af waar Atos daarna geld in gaat steken. Dat de business afneemt hier in NL is dan ook niet zo gek. Als je niet investeert in mensen dichtbij dan staan bedrijven niet in de rij om bij jou IT diensten af te nemen. Dat heeft niks met vooringenomenheid of met Wilders achtige ideeën te maken maar meer met besef dat de economie een keten is en een beetje een idee hoe Demand management werkt. Atos probeert met zo goedkoop mogelijke mensen in de vijvers te vissen die het meeste opleveren. Je kan niet alleen maar “Cashen” in de maatschappij van jouw klant waarbij het geld alleen maar verdwijnt naar een andere maatschappij. Uiteindelijk hol je dan namelijk de maatschappij van jouw klant uit. Als we goederen uit China extra gaan belasten om concurrentievervalsing tegen te gaan dan moeten we ook eens gaan kijken naar offshoring. Willen we dat onze kinderen moeten gaan concurreren met goedkope, door bedrijven opgeleide, arbeidskrachten terwijl onze kinderen alleen kunnen studeren, en daarna zitten opgescheept met een studieschuld?
@EXLEGACY
En zo is dat!