Voor het eerst heeft zorgsoftwareleverancier Nexus medische patiëntgegevens vanuit ggz-systemen ontsloten voor persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo's), meestal webportalen of apps waarin burgers zelf hun medische informatie kunnen bundelen. Het bedrijf, qua omzet een van de grotere softwareaanbieders in de zorgsector, paste de zorgsystemen bij twee Brabantse ggz-organisaties aan volgens de Medmij-afspraken. Nexus is niet de eerste die ggz's koppelt met pgo's.
Cliënten van GGZ Westelijk Noord-Brabant en GGZ Oost Brabant kunnen vanaf nu hun medische gegevens digitaal ontsluiten naar hun eigen pgo. De twee organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) lieten daartoe hun systemen voor elektronische patiëntendossiers (epd’s) aanpassen, zodat gegevensuitwisseling veilig mogelijk is. Ze gebruiken de systemen van Nexus, net als Epic en Chipsoft een grote leverancier van dit soort zorgsoftware in Nederland.
Nexus is niet de eerste die zijn zorgsystemen klaarstoomt voor de koppeling tussen ggz-instellingen en pgo’s. In het voorjaar regelde ict-leverancier Code24 dit al voor GGZ Friesland, en leveranciers User en Enovation deden dit kort daarna voor ggz-organisatie Arq Centrum ’45. Later dit najaar zullen nog meer ggz-instellingen samen met hun ict-leverancier patiëntinformatie ontsluiten naar pgo’s. Ze gebruiken daarbij Medmij, het afsprakenstelsel voor veilige data-uitwisseling tussen zorg en patiënt.
Digitaal beschikbaar
Sinds juli 2020 zijn zorgaanbieders verplicht om medische dossiers digitaal beschikbaar te stellen aan hun patiënten of cliënten. Dit kan via een webportal van de betreffende zorgaanbieder, of via een persoonlijke gezondheidsomgeving waarin burgers zelf hun medische gegevens vanuit meerdere zorgaanbieders kunnen bundelen in een app of webportal. Ontsluiting van patiëntinformatie naar pgo’s is momenteel niet verplicht. Zolang nog maar weinig zorgaanbieders patiëntendossiers beschikbaar stellen via pgo’s, kunnen deze digitale omgevingen niet volledig zijn en is het nut beperkt.
De koppeling met pgo’s is een van de onderdelen van het zogeheten Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorginstellingen die in dit programma meedoen, ontvangen subsidie en begeleiding en moeten de koppeling binnen een bepaalde tijd realiseren. Het gaat daarbij niet alleen om ggz-organisaties, maar bijvoorbeeld ook om huisartsen, klinieken, apotheken en ziekenhuizen.
Deadline
In totaal telt Nederland meer dan tweehonderd ggz-instellingen, waarvan 87 een beroep doen op het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional in de ggz (VIPP GGZ). Zij hebben in principe afgesproken dat ze de gegevensontsluiting voor 1 november aanstaande technisch gereed hebben. Onder andere door Covid-19 gebeurt dit bij velen later. 1 april 2022 is de harde deadline, omdat het VIPP GGZ dan moet zijn afgerond.
De pgo-ontsluiting van ziekenhuissystemen staat in 2022 op het programma, net als die van apotheken, geboortezorg en langdurige zorg. Een kleine vijfduizend huisartsen, dat zijn ze vrijwel allemaal, zullen al voor het eind van 2021 hun zorgsysteem hebben ontsloten.
Ik heb de roadmap niet meer scherp op het netvlies maar ik weet dat de politieke ambities betreffende de persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO) groot waren. Eerdere notities hadden het over een regie op de zorg door de patiënt maar sindsdien zijn er wel wat dingen veranderd. Zo is zelfhulp en kameradenhulp in de Verpleeg-, Verzorg en Thuiszorg keten niet alleen lang maar ook nogal vertakt. Volgens mij heeft elke behandelaar hierin verplichtingen aangaande de dossiervorming en de overdracht, veel succes VWS want organisatorisch is het hierin nog een puinhoop.