De eerder dit jaar aangekondigde nieuwe supercomputer van Nederland, Snellius, is officieel geopend door koningin Máxima. Snellius is tien keer sneller dan zijn voorganger, de rekenkrachtcentrale Cartesius. Het twintig miljoen euro kostende systeem maakt veertien biljard berekeningen per seconde. Saillant detail: 21 jaar geleden werd de toenmalige nieuwe nationale supercomputer, de Teras, door prins Willem-Alexander geopend.
Snellius, vernoemd naar de Nederlandse astronoom en wiskundige Willebrord Snellius (1580-1626), staat in het datacenter van Digital Realty op het Amsterdam Science Park. Leverancier is de Chinese computerfabrikant Lenovo die na een aanbesteding het stokje overnam van Atos Bull, de winnaar van de tender voor Cartesius in 2013. De supercomputer is in beheer van Surf, de ict-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland.
Het systeem wordt de komende jaren in fases opgebouwd en krijgt uiteindelijk een peak performance van 14 petaflop/s (oftewel 14 biljard berekeningen per seconde). Het is daarmee het krachtigste high-performance computing-systeem van Nederland. Door gebruik te maken van de nieuwste generatie gpu’s (graphics processing units) is de computer bovendien geschikt voor machine learning.
Onderzoek
Lenovo gebruikt voor de nieuwe supercomputer zijn ThinkSystem-servers met AMD Epyc-processoren (7H12, en een toekomstige generatie) en Nvidia-gpu’s (A100). Een belangrijke eis van Surf was dat het systeem zo energiezuinig mogelijk moet zijn. Lenovo past waterkoelingstechnologie toe, waardoor veel minder luchtkoeling met ventilatoren nodig is. Dit verlaagt het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de prestatie.
Snellius is toegankelijk voor alle Nederlandse wetenschappers. De behoefte van onderzoekers aan rekenkracht, dataopslag en -verwerking groeit exponentieel, stelt Walter Lioen, manager Research Services bij Surf, vast. ‘Het systeem moet geschikt zijn voor alle wetenschapsgebieden, van astronomie en onderzoek naar klimaatverandering tot medische en sociale wetenschappen. Daarnaast moet de supercomputer in de toekomst flexibel zijn uit te breiden.’
De nieuwe supercomputer is voor achttien miljoen euro gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (via NWO – Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en voor twee miljoen euro uit eigen middelen van Surf.