Oud-politicus Lodewijk Asscher wordt aanjager van het nieuwe Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, een samenwerking met diverse kennisinstellingen en bedrijven. In het centrum maken politieagenten en de Marechaussee kennis met digitale aspecten van hun werk en worden medewerkers van maatschappelijke organisaties en bedrijven bijgespijkerd over cybersecurity en cybercrime.
Het is de bedoeling dat het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), gevestigd in Apeldoorn, op termijn uitgroeit tot nationaal kenniscentrum. Momenteel zijn de Koninklijke Marechaussee, de Politieacademie, hogeschool Saxion, Universiteit Twente en Aventus erbij betrokken, evenals gemeente Apeldoorn en meerdere Apeldoornse bedrijven.
De deelnemers in het CVD wisselen kennis en ervaringen uit op het gebied van veiligheid en digitalisering. Aanstormend talent van de politie en Marechaussee leren nieuwe forensische opsporingstechnieken en hoe ze moeten omgaan met digitale ondermijning. Voor maatschappelijke organisaties is er de mogelijkheid om onderwijstrajecten te volgen. Bij Universiteit Twente loopt alvast een onderzoeksproject voor ondernemers en hogeschool Saxion startte dit schooljaar de opleiding Integrale Veiligheidskunde.
Om het Centrum aan te jagen is oud-politicus Asscher aangetrokken. Hij gaat zich de komende twaalf maanden inzetten om er een succes van te maken. Volgens hem is in de landelijke politiek de laatste jaren meer urgentie voor het thema digitale veiligheid.
Chronisch tekort
Er is veel vraag naar medewerkers met kennis en ervaring op het gebied van digitale veiligheid. Volgens Ineke van Oldeniel, bestuurslid van Saxion, is er zelfs een chronisch tekort. ‘Alleen al de Nationale Politie zoekt in de komende vijf jaar 17.000 nieuwe medewerkers. Bij Defensie staan jaarlijks achtduizend vacatures open en worden er slechts vierduizend ingevuld. Talloze bedrijven, groot en klein, kampen met moeilijk vervulbare vacatures. De vraagstukken zijn dus enorm, net zoals de urgentie.’