Binnenkort wordt Windows 11 gelanceerd. Ik moet daar altijd even om lachen omdat iemand de beslissing heeft genomen om het Windows 11 te noemen. Daar is over vergaderd. Ik had het humor gevonden als ze het Windows Pfizer of Windows AstraZeneca hadden genoemd. En dan met de slogan: ‘Virusvrij toegang tot al je apps’.
Ze geven het een nieuwe naam omdat je dan denkt dat je achterloopt en dat je met Windows 10 werkt met oude rommel. Dat je ineens heel veel niet kunt wat anderen wel kunnen. Of nog erger, er valt straks allemaal functionaliteit uit. Kun je ineens niet meer printen. Terwijl heel veel nieuwe versies niet meer behelzen dan een nieuw uiterlijk en wat bugs die zijn opgelost. Dat nieuwe uiterlijk was niet nodig geweest en de bugs had je met een simpele update kunnen installeren.
iPhone 13
Microsoft zelf ziet het wel allemaal als een pluspunt, want ze geven zelf aan: ‘Het nieuwe ontwerp en de nieuwe geluiden zijn modern, strak en mooi en brengen je een gevoel van rust en gemak’. Dit klinkt alsof Windows 11 een nieuwe badkamer is.
Wat dat betreft gaat Microsoft steeds meer op Apple lijken. Een nieuwe versie, dat heeft, behalve functionaliteit wat al drie jaar op de goedkoopste Huawei beschikbaar is, ook niet meer om het lijf dan een nieuwe naam en wat andere kleurtjes. Binnenkort komt de iPhone 13 uit, let op mijn woorden.
Complotten
Maar hoe ver kun je hiermee doorgaan? Zouden we ook ooit een Windows 192 krijgen? Ik vrees van wel. En waarschijnlijk ziet het er net iets anders uit dan Windows 191, moet je nieuwe hardware kopen omdat het anders te traag is en is het niet compatible met applicaties die nog werken met Windows 190 en ouder. Ik geloof niet in complotten, maar dit is er wel eentje.
In deze tijd van hacks en ransomware gaat het om de vraag wie krijgt “virusvrij toegang tot al je apps” en vooral tot je data.
.
Terwijl ik dit korte zinnetje intik, zijn er al weer nieuwe Windows-virussen gemaakt, hacks gepleegd en data legaal en illegaal doorverkocht. Zou dat met Windows 192 zijn opgelost?
@Jaap van Belkum
Nee, in Windows 192 zijn de problemen niet opgelost, want Jacob zit er in z’n column helemaal naast!
Apple heeft in zijn nieuwste OS-en al afscheid genomen van 32-bits code, alles moet 64-bits zijn. Geen hele extreme eis als je bedenkt dat 64-bits processoren al 15 jaar de standaard zijn.
MS brengt ook nu nog veel software uit in twee versies, een 32-bits en een 64-bits versie. En als er maar één versie is, dan is de kans groot dat dat een 32-bits versie is.
Microsoft is koning “backwards compatible”. Heb je nog een antiek programma uit de Windows 95 tijd, dan kun je die gewoon op je Windows 10 pc gebruiken. Dat lijkt heel mooi, en dat is het ook voor sommige mensen, maar het betekent ook dat de oude bibliotheken onderhouden moeten worden. Bugs moeten zowel in de 64-bits als de 32-bits bibliotheken worden gefixt bijvoorbeeld.
@Frank, security problemen verdwijnen niet door het afschaffen van 8 – 32-bit modi, incl. drivers. 64 bit processing is gewoon sneller en kan meer geheugen direct adresseren. Maar de ontwikkeling van virus- en ransomware bouw gaat met de tijd mee. De eerste 64 bit virussen dateren uit 2004. De eerste 64 bit ransomeware is in 2016 verschenen. Gelukkig zijn antivirus programma’s ook in 64 bit versies verkrijgbaar en allerlei bewakingsprogramma’s dito. Dus op naar 128 bit architecturen of iets geheel nieuws. Geen last van oude shit, maar wel van nieuwe.
.
En die leuke Windows 95 applicaties zullen we maar in een VM laten draaien of op een oude Pentium machine.
@Jaap van Belkum
Ik zeg nergens dat 64-bits code foutloos is of gevrijwaard is van virussen en andere malware.
Het enige wat ik zeg, is dat Windows die zowel 32-bits als 64-bits code bevat duurder is in onderhoud, eventuele bugs en/of zwakheden moeten mogelijk uit beide stukken code worden verwijderd. Heb je een 64-bits OS op 64-bits hardware, en draai je alleen maar 64-bits software, dan hoef je als OS- / softwaremaker alleen maar de 64-bits versie van de software te onderhouden.
Inderdaad Jaap, met een VM kun je, indien noodzakelijk, al je oude software nog draaien, lekker veilig in z’n eigen zandbak.
En als elk OS en elk stuk software 64-bits is, dan kan Intel de (pre) 32-bits code uit de processor slopen. Die wordt daar ook niet slechter van!
@Frank, zoals ik al schreef, kan je oude software en drivers uitfaseren. Maar er ontstaan ook nieuwe gaten in nieuwste besturingssystemen en applicaties die misbruikt zullen worden. Ook komt er steeds meer nieuwe malware. Het blijft een wedloop tussen goede en criminele ontwikkelaars.
En je hebt het als gebruiker / klant vaak ook niet voor het zeggen. Want zoals jij al schreef, Microsoft wil koning “backwards compatible” zijn. Dat kost geld, maar het levert Microsoft ook geld op, anders doen ze dat niet. Microsoft gebruikt zo nog het de Trident browserrenderer (IE MSHTML) in de laatste versie van Office. En in Trident zit een lek dat door hackers onder bepaalde omstandigheden misbruikt kan worden (CVE-2021-40444). Dat wordt dus patchen of compatibiliteit inleveren door Microsoft en goed blijven scannen en evt. ActiveX uitzetten door de gebruiker.