Met het opzetten van het Hendrik Casimir Institute (EHCI) wil de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zich bewegen op het raakvlak van quantumtechnologie en fotonica. Beide technologieën gelden als grensverleggend. De nieuwe instelling moet de synergie tussen de twee onderzoeksgebieden mogelijk maken.
De natuurkundige Robbert Dijkgraaf lanceerde het EHCI gisteren tijdens de opening van het academisch jaar aan de TU/e. Het nieuwe instituut zal – als enige in Nederland – de supersnelle op licht gebaseerde verbindingen van de fotonica en de wonderlijke rekenmagie van de quantumtechnologie slim ‘verstrengelen’.
Dat het nieuwe instituut vernoemd is naar de Nederlandse natuurkundige Hendrik Casimir (1909-2000) is geen toeval. Casimir werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van supergeleiding en quantumfysica, met name het Casimir-effect: het verschijnsel waarbij twee dicht bij elkaar geplaatste platen elkaar subtiel aantrekken als gevolg van quantumfluctuaties. Dit geldt als een metafoor voor hoe twee onderzoeksgebieden van het instituut hecht met elkaar zullen samenwerken.
Martijn Heck, wetenschappelijk directeur van het EHCI, legt de koers van het nieuwe instituut uit: ‘Bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën moet je altijd compromissen sluiten om ze voor toepassingen geschikt te maken. Het EHCI zal de broodnodige synergie brengen, om duidelijkere richtingen voor deze velden aan te geven en de juiste keuzes te maken.’
Fotonica en quantumtechnologie zijn het antwoord op de naderende limieten van de huidige technologie die de informatiemaatschappij in razend tempo laat groeien. ‘Deze trend is alleen vol te houden met doorbraken op het gebied van materialen, processen en apparaten, en een holistische integratie daarvan in systemen’, zegt Heck.