Deutsche Telekom heeft de opbrengst van de verkoop van T-Mobile Nederland nog niet binnen of het geld is alweer uitgegeven. Met de miljarden die Apax en Pincus Warburg voor de Nederlandse operator neertellen, komt de Duitse telecomreus dichterbij de meerderheid in T-Mobile US.
De Duitsers breiden hun belang in het Amerikaanse telecomoperator met iets meer dan vijf procent uit tot 48,4. Uiteindelijk streven ze naar de meerderheid om de directe controle te krijgen over de Amerikaanse gigant, die een waarde kent van 170 miljard dollar. De extra aandelen zijn verkregen door een ruil met de grote Japanse techinvesteerder Softbank. Tegen een belang van 4,5 procent in Deutsche Telekom en een bedrag in contacten verkoopt Softbank aandelen T-Mobile US. Beide bedrijven gaan strategisch samenwerken.
Begin 2020 hadden de Japanners telecom-operator US Sprint overgedaan aan T-Mobile. Softbank moest vorig jaar belangen afstoten omdat het financieel krap kwam te zitten.
Om die reden werd ook een deal met Nvidia gemaakt voor de verkoop van de Britse chipmaker ARM voor 40 miljard dollar. De Financial Times maakte vanmorgen evenwel bekend dat die transactie op losse schroeven staat. De Europese Commissie vreest dat Nvidia onvoldoende concessies doet bij die overname om eventuele schade voor concurrenten te beperken. Nvidia heeft weliswaar beloofd dat concurrenten straks toegang blijven houden tot chips van ARM, maar onzeker is hoe hard die toezegging is. Brussel wil aanvullende eisen stellen vooraleer de deal doorgang kan vinden.